ro | en
Apartament NorthSide Park

Apartament NorthSide Park

Autori: arh. Ana Hodan, arh. Cezara Tudosă, arh. Oana Mureșan 9247
Birou de proiectare: TresFolles Studio

Colaboratori:
Beneficiar: Filip Maria
Antreprenor construcții: Stanciu Cristian, Cristimar Ella
Mobilier custom-made: Craftelier
Foto: Cezara Tudosă

Comentariul autorului

Apartamentul face parte din ansamblul de locuințe colective Northside Park, situat în apropierea cartierului Străulești, sectorul 1.
Beneficiarii, un cuplu tânăr, au dorit ca spațiul să fie unul armonios, cu note industriale, în care să se poată bucura de pasiunile lor (muzică și gastronomie) și să primească prieteni într-o zonă de zi generoasă.
Locuința cu o suprafață utilă de 120 mp, avea încă de la momentul achiziției, o planimetrie curată, cu o delimitare clară a zonei de zi de cea de noapte. Astfel s-a putut păstra compartimentarea interioară inițială, iar intervențiile au avut loc la nivelul instalaţiilor electrice, sanitare, al finisajelor de pardoseală şi cele ale pereților.
Spațiul de intrare, cu un joc de oglinzi ce ascunde cuierul, se deschide direct către open-space-ul generos al zonei de zi formate din living, zona audio-media, locul de luat masa și bucătărie. Delimitarea discretă a acestui spațiu deschis este realizată prin intermediul mobilierului, evitând separații fizice evidente.
Atmosfera calmă, cu o cromatică neutră, însuflețită de nuanțe catifelate de verde și de placajul din lemn de mesteacăn, cu cant aparent, este dinamizată de inserțiile metalice gri basalt regăsite la scheletul metalic al bibliotecilor, riflajul metalic de la intrare, structura suspendată de deasupra insulei și picioarele mesei. Liniile verticale de pe panourile frezate din MDF vopsit conferă ritm spațiului și subliniază înălțimea camerei. De asemenea, sticla decorativă de tip flutes utilizată la fronturile bibliotecii și la ușa care separă zona de zi de cea de noapte, creează o atmosferă subtilă prin jocul de umbre și lumini, unde contururile se estompeaza. Aceste elemente aduc un plus de textură și dinamism în designul interior.
Unul dintre elementele distinctive ale acestui proiect este zona audio-media, creată special pentru pasiunea pentru muzică a unuia dintre beneficiari. Zona este încadrată de două biblioteci din placaj de mesteacăn vopsit, în care sunt integrate echipamentele necesare unei audiții de calitate. Într-o structură metalică din țeavă rectangulară sunt inserate spații de depozitare sub forma unor cutii, într-un joc de plinuri și goluri, ce oferă senzația fizică de delimitare, fără a obstrucționa însă vizual. Cantul placajului păstrat aparent din motive estetice, apare ca un accent grafic în întreaga ambianță, oferind un caracter ușor masculin zonei audio. Pentru a optimiza acustica, tavanul a fost tratat cu plăci fonoabsorbante Knauf, iar zona vitrată a fost acoperită cu un drapaj dens.
Zona de noapte este separată de cea de zi prin intermediul ușilor glisante metalice cu sticlă decorativă de tip flutes. Dormitoarele continuă paleta de culori calde și luminoase, folosind texturi de lemn pentru a menține o atmosferă armonioasă și intimă. Mobilierul joacă rol de compartimentare și în dormitorul matrimonial, unde accesul la dressing și baie se realizează discret prin intermediul a două uși din riflaj cu aspect de lemn. Aceste uși se integrează perfect în designul peretelui, creând astfel o ușă secretă care adaugă un element de surpriză și funcționalitate.