ro | en
Eleganta nomada

Eleganta nomada

Autori: arhitect Raluca Dofin, arhitect Radu Dofin, arhitect Andrei Iacob, arhitect Razvan Malancioiu, arhitect interior Alexandra Popa
Birou de proiectare: Dofinteriors
Foto: Arthur Tintu

Comentariul autorului

Proiectul casei a trecut printr-o etapa mai elaborata de extindere a unei case existente, aceasta marindu-si urmatoarele spatii: dormitoarele carora li s-au adaugat si terase fiecaruia, baile au fost mutate ca pozitie incat sa fie utilizate individual de catre cele 2 dormitoare de la etaj, marirea living-ului si posibilitatea inglobarii zonei de dining in acesta + adaugarea bucatariei la volumetria casei (aceasta nu exista si era pozitiona initial in locul biroului complet separata de zona de zi, ceea ce o facea sa fie complet neutilizata in cazul acestei familii care iubeste sa isi petreaca timpul impreuna).
Brieful clientilor a fost o combinare de dorinte intre feeling-ul de a sta la hotel si atmosfera de pub esentializata incat sa fie fezabila pentru un spatiu rezidential care se doreste mereu sa isi pastreze caldura si intimitatea. Am avut placerea de a colabora cu niste beneficiari nomazi care au calatorit foarte mult si care au fost stabiliti pentru o perioada lunga de timp la Amsterdam de unde partial a si venit inspiratia cromatica pentru aceasta amenajare.
Pentru a raspunde acestor dorinte estetice am propus tratarea zonei de zi (care se desfasoara pe tot parterul) cu elemente de pub prin urmatoarele: finisajul de pardoseala tip placute ceramice pictate pentru holul de intrare si bucatarie, insertiile metalice ale mobilierului, corpuri de iluminat decorative cu lumini difuze, scaune tapitate cu picioare metalice negre, separarea bucatariei de dining prin usa glisanta de sticla cu cadru metalic si ne-am folosit de oglinzi pentru a crea reflexii de lumini in spatiu. Toate aceste detalii au fost combinate cu elementele care aduc caldura vizuala si placere tactila intr-o amenajare: parchetul de lemn natural de stejar, covoarele de lana, perdele de voal si tapiterii de catifea. Baia de la parter este cea in care feeling-ul de pub este cel mai prezent datorita finisajului de caramida aparenta folosit pe pereti, a lavoarului freestanding (fara spatiu de depozitare, clasic si necesar unei bai rezidentiale) si a insertiilor de metal negru care se regasesc in rama oglinzii si a suportului pentru prosop.
In baia de la intrare am insistat sa existe si o zona de dus care initial nu exista pentru a facilita spalarea usoara a obiectelor mudare cu care se vine de afara dar si pentru toaletarea comoda a celui de-al patrulea membru al familiei, catelusul, dar evident si pentru ca biroul care este si camera de oaspeti sa beneficieze de toate criteriile necesare de confort.
Bucataria s-a dorit a fi un spatiu functional dar care sa nu arate a bucatarie ci mai degraba a un bar deoarece beneficiarii nu gatesc in mod frecvent in schimb isi doresc sa petreaca diminetile intr-un spatiu placut care sa ii inspire sa sa le creeze un feeling de vacanta.

Intrarea in casa are ca si capat de perspectiva nisa cu plante naturale care domina spatiul si care este atipica pentru un spatiu rezidential in care suntem obisnuiti sa regasim cuierul, taburetul si oglinda. Toate aceste elemente functionale se regasesc si in acest hol de acces, dar vizual nu au un impact puternic lasand nisa cu plante sa fie pusa in valoare. Cuierul este un dulap incapator vopsit in aceeasi culoare cu peretii, astfel ca desi este un spatiu de depozitare generos, el dispare in context, taburetul este un puf rotund tapitat in aceeasi culoare cu peretii incat si el dispare ca element in spatiu, pastrandu-si totusi necesitatea functionala, iar oglinda a fost folosita pentru a crea mai multe efecte de reflexii si oglindiri decat doar pentru a te privi inainte sa iesi din casa.
Etajul format din 2 dormitoare cu bai proprii, a integrat in concept cealalta dorinta a clientilor si anume feeling-ul de hotel, iar pentru a-l reda am inglobat urmatoarele elemente: mocheta cu underlay folosita pentru pardoseala ambelor dormitoare, placarile pe pereti (in cazul acesta lemn + riflaj), paturi tapitate cu tablie inalta, saltele inalte si confortabile pe care s-a pus un mare accent in alegerea lor (se dorea sa fie atat de inalte saltelele incat sa se coboare din pat, nu sa se ridice din pat :) ), aplice flexibile pentru citit, acuratete vizuala in fata patului printr-o comoda simpla cu spatii de depozitare + tv.

Culoarea de terracotta a placutelor ceramice din baia matrimoniala, face legatura cu culoarea scaunelor prezente la masa de dining, pentru continuitatea cromatica vizuala dar si pentru a sparge monotonia gri a acestei bai.
Cel mai placut sentiment este dat de luminatorul integrat in a doua baie de la etaj care aduce lumina zenitala in spatiu, punand frumos in evidenta toate materialele folosite si facand astfel posibila aerisirea naturala a acestei bai care altfel nu ar fi fost posibila.
Trecerea catre baia matrimoniala din dormitorul matrimonial se face printr-un dressing deschis intr-o camera special destinata lui.