ro | en
Locuință cu spații ample: o viziune arhitecturală contemporană

Locuință cu spații ample: o viziune arhitecturală contemporană

Autori: arh. Irina Stoica, arh. Daniela Ulea, arh. stagiar Maria Mota
Birou de proiectare: SelfDezign

Colaboratori:
Mobilier standard: Sensio Concept
Mobilier customizat: Tehnic Mob
Soluții iluminat: Traccia, Almalux
Foto: Bela Benedek

Comentariul autorului

Într-un bloc nou aflat în apropierea Parcului Herăstrău, în Cartierul Francez din București, interiorul unei locuințe particulare a fost a fost complet renovat pentru se adapta stilului de viață al noilor proprietari.

Apartamentul cu o suprafață de 260mp, se află la parterul clădirii și are de o terasă exterioară de 100mp. Cu toate că spațiul are o orientarea cardinală favorabilă, iar încăperile au deschideri vitrate ample, distanța extrem de mică față de clădirile învecinate face ca spațiul să fie intunecat pe tot parcursul zilei.

PROVOCAREA
Obiectivul proiectului? Adaptarea spațiului la nevoile de funcționalitate și confort ale unei familii tinere, folosind un design contemporan și materiale de calitate.

Renovarea a urmărit patru direcții: amplificarea potențialului zonei de zi unde familia își petrece cea mai mare partea a timpului, optimizarea spațiului de depozitare, transformarea unui dormitor în birou cu intrare separată și reconfigurarea băilor pentru a crește funcționalitatea acestora. În plus, am urmărit identificarea celor mai potrivite soluții de iluminare artificială a spațiului pentru a compensa insuficiența luminii naturale;

Extrem de ofertatante din punct de vedere stilistic, spațiile ample constitue o permanentă provocare în designul interior.
Există două riscuri majore în abordarea acestor interioare:
1. Crearea unui spațiu steril care lasă senzația de vid sau gol, dar și reversul - Tendința de a încărca masiv spațiul în încercarea de a evita primul scenariu;
2. Alegerea unui palimpsest de materiale și tehnici, cu un design deosebit la nivel individual, dar obositoare, încărcate atunci când sunt privite în ansamblu.

CONEXIUNE ȘI UNIFORMITATE
Procesul de amenajare a urmat o strategie foarte clară: conectarea spatiilor și uniformizarea materialelor și texturilor cu scopul de a crea un interior unitar și coerent stilistic.

Astfel am amplificat spațiul destinat zonei comune, de zi și am creat spații mai intime, separate, pentru fiecare membru al familiei în zona de noapte.
Livingul a devenit cald, primitor, și l-am conectat cu bucătăria printr-o zonă de luat masa și o alta de relaxare. Acum adultii pot lucra în sufragerie în timp ce supravegheaza discret jocurile celor mici sau pot să se bucure de o discuție în bucătărie, în timp ce pregătesc cina.
Coridorul de acces era lung și claustrant. L-am transformat prin integrarea unor zone de depozitare și prin minuțioasa amplasare a unor obiecte de artă ce atrag privirea.
Am transformat unul din dormitoare în birou, cu acces separat din exterior, pentru a satisface nevoile familiei moderne.
Locuința are 4 sali de baie inițial dotate cu cadă și bideu. Din considerente funcționale, două dintre acestea dispun acum de o cabină de duș, iar baia matrimonială are o cadă de sine stătătoare. Fiecare baie a fost reconfigurată pentru a asigura un spațiu adițional de depozitare, atent ascuns în decorul general.

Conceptul amenajării interioare are la bază ideea de uniformitate. În formula inițială, materialele variau în funcție de zone și utilizări, ceea ce genera un aspect fragmentat al spațiului.
Prin utilizarea unei palete de culori neutre în tonuri de bej și gri la nivelul mobilierului custom-made, al pereților și al ușilor, am creat o continuitate estetică și o legătură vizuală între încăperi.
Texturile de cupru și lemn, accentele subtile de albastru, liniile drepte, minimaliste ale mobilierului unifică stilistic spațiul, conturează un interior coerent și elegant.