ro | en
Apartament Serene

Apartament Serene

Autori: arh. Ștefania Tapalagă
Birou de proiectare: YESTOart studio

Colaboratori:
Executant mobilier : DinMobler Concept
Beneficiar: Gabriel Nicolae
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Proiectul se încadrează în stilul contemporan cu o cromatică oferită de materialele naturale cu variațiuni de bej și diverse accente prin formă sau culoare a unor elemente de mobilier deosebite. Cerințele principale ale clienților au făcut referire la funcționalitatea spațiului și organizarea eficientă a zonelor de depozitare cu precădere închise, având scopul de a păstra totul simplu și nimic la vedere. În ceea ce privește atmosfera generală, s-au dorit nuanțe pastelate și deschise, materiale calde și exploatarea orientării pe sud a ferestrelor pentru a valorifica designul în lumina naturală.

Apartamentul a fost preluat la alb însă în urma unei discuții detaliate cu clienții am constatat faptul că atât compartimentarea cât și finisajele nu se potriveau cu nevoile, cerințele și preferințele lor.
Propunerea noastră pentru eficientizarea generală a utilizării spațiului a fost de a elimina ușa standard către bucatarie, care avea acces din hol și de a o muta pe peretele comun cu livingul. Am optat însă pentru dimensiuni generoase și finisaj din sticla cu sistem glisant. Această modificare a avut multiple beneficii printre care : extinderea mobilierului de bucătărie pe un perete întreg, intervenția la nivelul percepției vizuale a spațiului prin crearea unei comunicări transparente cu livingul si impresia unui hol generos susținută de propunerea unei oglinzi supradimensionate. O alta intervenție de tip funcțional a fost la nivelul băii, unde am mutat rezervorul încastrat și vasul de toaletă pe alt perete, obținând în acest mod un spațiu ergonomic și o zona de depozitare extra. Finisajele și obiectele sanitare existente au fost înlocuite integral.

Una dintre provocările principale ale proiectului a fost organizarea cât mai eficientă a 3 funcțiuni în aceeași încăpere (de dimensiuni reduse), urmată de integrarea unor spații de depozitare însă având mare grijă la evitarea aglomerării vizuale a spațiului. Am propus un perete intreg dedicat depozitării (pe o lungime totală de 7.30m), ce cuprinde : polițe pentru decorațiuni, dressing, corp de hol cu pantofar și cuier, inclusiv corp dedicat unei mici spălătorii din proximitatea băii. Acest ansamblu face o trecere subtilă către zona de living prin blatul de birou ce pare că plutește datorită sistemului de fixare suspendat.

Livingul cuprinde o serie de elemente speciale și realizate manual pentru aceast proiect, printre care : masa de dining cu blat din lemn masiv de stejar, tabloul abstract supradimensionat (realizat de artistul Tudorel Predan) și nu în ultimul rând lampadarul din dining împreună cu măsuța de cafea (elemente de tip design & build), realizate de noi în atelierul propriu. Aceste două piese reprezintă pasiunea noastră pentru design și implicarea până în cele mai mici detalii în fiecare proiect. Forma lampadarului este valorificată de finisajul bej al peretelui drept fundal, în timp ce măsuța este accentuată de covorul cu linii curbate pe care îl are drept suport.

Decizia de a opri finisajele pereților, placările și oglinda la intradosul grinzii are ca justificare mutarea atenției prin design de la grinda care traversează livingul. Mobilierul din apartament a fost realizat la comandă în întregime și răspunde perfect nevoilor și preferințelor clienților.

Dormitorul este gândit în aceeași notă caldă și primitoare ca întregul apartament, păstrând elementele de design definitorii, cum ar fi culorile și materialele naturale, variațiunile de bej și simplitatea formelor clare și riguroase.

Sistemul de iluminat general propus este cu șină magnetică aplicată ce crează o continuitate între perete și tavan, eliberează vizual spațiul și cel mai important, permite atenția asupra celor 2 corpuri de iluminat de impact din întregul apartament – cel de mari dimensiuni suspendat în living (diametru 120cm) și lampadarul din zona de dining.

Execuția s-a desfășurat pe parcursul unui an, cu respectarea pe deplin a conceptului propus și urmărire de șantier etapizată.