ro | en
Birourile Tesla Group

Birourile Tesla Group

Autori: arh. int. Ana-Maria Vasile, arh. int. Alexandra Stamate
Birou de proiectare: Jooca Studio

Colaboratori:
Amenajări interioare: Top Design Construct
Confectii metalice: Slender Tree
Mobilier custom: Zen Mob Design
Draperii: Igloo Design
Folie sticla, tapet custom: Tobi Deco
Plante: Plantropic
Foto: Alexandru Prodan

Comentariul autorului

Tesla Group este o companie din Cehia ce activează în zona energiei verzi, iar recent au înființat câteva birouri și în România, printre care și acesta, biroul central.

Conceptul design-ului a pornit de la patru idei inspirate de activitatea companiei:
* sustenabilitate prin misiunea de a propune energie alternativă
* industrialul inerent unei companii de producție
* tradiția unui brand cu o experiență de peste 100 ani
* inovația tehnologiilor care revoluționează industria energiei


Spațiul de birouri are aproximativ 400mp și este format dintr-o zona de recepție, o zona de discuții informale cu standing desk, două birouri individuale, trei birouri de echipe separate, o sala mare de conferințe și o zona de luat masă tip cafeteria.

LOUNGE
Pe lângă birourile individuale și birourile pentru diverse echipe, le-am propus și o zona de lounge cu funcționalitate mixtă, un fel de living al spațiului, pentru întâlniri informale sau ședința de echipa de luni.

Tot aici este și zona de standing desk, gândit că un bar într-un barista place sau bistro. Picioarele barului sunt realizate din grinzi metalice, tăiate și șlefuite, însă nevopsite, metalul este “crud”. În spatele barului este prezentată istoria companiei, în formă unui meniu de bistro.

Zona de lounge este creată din două canapele și două fotolii. Canapeaua de piele ecologică și fotoliile de inspirație midcentury aduc elementul de Heritage din brand, iar covorul accentuează faptul că este un loc de informal și relaxat.

De câțiva ani studiile pentru wellbeing-ul vieții la birou spun că sentimentul de siguranță și relaxare este foarte important în spațiile de birouri: sentimentul că este o a două casă, unde locul de lucru nu este fix și alocat fiecărei persoane, ci este flexibil și versatil; în funcție de natură task-urilor, poți lucra de la birou, de pe canapea sau din cafeteria. Acest lucru mărește eficacitatea muncii și a proceselor de decizie individuale sau de grup.

Lângă zona de lounge găsim zona de brainstorming: câteva pufuri de tolaneala creativă și o folie de whiteboard pe unul dintre geamuri.

CAFETERIA
Zona de luat masă este gândită că o cafenea, cu un social bar și câteva mese.
În mobilierul de la bucătărie am separat zona de cafea și ceai față de zona de chiuvetă și mâncare.

RECEPȚIA
Estetică recepției îmbină toate cele patru concepte prin alăturarea tablei cromate de inox cu plantele naturale și fotoliului midcentury.
De asemenea parapeții pereților interior (care existau în spațiu când a fost preluat de Tesla) au fost placat cu tablă ondulată cu rol de proiecție, însă aduce și valoare estetică.


Lampa din zona de conferință a fost inspirată din arcul electric al bobinei lui Nikolai Tesla, al cărui nume îl poartă Tesla Group.
Pardoseală este finisată cu două materiale: LVT în dale, cu textura de beton, și mochetă pentru zona de birouri, pentru mai mult confort vizual și atenuare zgomotelor.

Plantele care aduc viață în spațiu, împreună cu foto-tapetul ce reprezintă planetă din satelit traduc în spațiu conceptiul de sustenabilitate.