ro | en
OTOTO Victoriei
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări corporate și retail” (ex aequo)

OTOTO Victoriei

Autori: arh. Corvin Cristian, arh. Adrian Oancea, arh. Alina Stoica
Birou de proiectare: Corvin Cristian Studio, Plusminus Arhitectura, AIM Studio

Colaboratori:
Beneficiar: Sonar Project
Mobilier custom și confecții speciale: Kaustik
Iluminat: Greentek Lighting
Pardoseli: Decor Floor
Foto: Corvin Cristian

Comentariul autorului

Ototo ("fratele mic" în japoneză) este primul magazin de produse alimentare/market/magazin concept din București care vinde exclusiv branduri independente, de la produse alimentare și băuturi până la produse cosmetice, cărți și articole pentru un stil de viață sustenabil. Ototo de pe Calea Victoriei este fratele mai mare dintre cele trei magazine ale brandului și marchează trecerea de la magazin de produse alimentare la un brand de lifestyle.

Rafturile creează o "instalație" din placaj de secțiune mică, asamblate astfel încât să obțină cea mai mare rezistență cu cea mai mică secțiune. Atât secțiunea, cât și asamblarea, amintesc de structurile japoneze, potrivite numelui și valorilor brandului. Aceeași secțiune flexibilă rezolvă nevoile de susținere a semnalizării, a cuierelor, a sistemului de iluminare, a ventilatoarelor și a cablurilor, dar și balustrada, cadrele oglinzilor, mânere și structura barului, precum și două replici din placaj ale scaunului lui Rietveld, Blaue.

Spațiul se află într-o clădire din perioada comunistă caracterizată de finisaje de slabă calitate și neregularități. Astfel, sistemul de rafturi devine și o soluție convenabilă pentru a aduce unitate și coerență arhitecturii neuniforme care rămâne în fundal.

Elementul central al camerei de îngrijire și frumusețe este o altă instalație care reprezintă o chiuvetă pentru testarea produselor, dar care servește în primul rând ca element decorativ cu apă, amintind de cele din spațiile publice urbane, care direcționează oamenii în jurul ei în drumul lor către următoarele spații. Forma ludică antropomorfică a acestei instalații, asemănătoare cu un cactus sau o caracatiță, realizată din țevi metalice curbate, are o oglindă rotundă în loc de cap și "mâini" care oferă produsele de testare, săpun și prosoape.

Similar, prima cameră din secțiunea dedicată stilului de viață sustenabil are un bar consistent în mijloc cu cafea de specialitate, care acționează și ca punct de plată, expoziție și loc de întâlnire pentru o comunitate care împărtășește aceleași valori și care se relaxează în apropierea secțiunii cu cărți.