ro | en
Parfumeria Beautik

Parfumeria Beautik

Autori: Arh. Ilinca Ghannadi, Designer Omid Ghannadi, Arh. Adina Marginean, Arh. Ana Georgescu, Arh. Teodor-Ioan Staicu, Arh. Diana Curca
Birou de proiectare: I.O.G ARHITECTURA

Colaboratori:
Execuție: LSD Group
Project manager: Kava Compass
Beneficiar: Beautik Haute Parfumerie
Lucrări metalice: Haute Couture Metal
Placări ceramice: Diseno Porcelanosa
Iluminat: Albora Concept
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Beautik este un lanț de parfumerii exclusiviste din România. În București și alte orașe mari există mai multe magazine ale acestui brand, fiecare cu un design interior aparte. Pentru acest proiect provocarea cea mai mare a fost gândirea unui spațiu prezent vizual într-un centru comercial. Prin esența sa, centrul comercial nu oferă decât un context vandabil pentru localizarea magazinelor. Lipsa caracterului străzii, a unei vecinătăți, a unei perspective către exterior, fac designul într-un spațiu comercial să capete context în absența celui topografic. Ideea centrală a proiectului a fost imaginarea unui spațiu diferit de majoritatea magazinelor de cosmetice din proximitate prin dinamismul său. Astfel a rezultat un spațiu care se folosește de culori complementare, puternice, și materiale atipice pentru un magazin de acest profil. Pentru pardoseală s-a folosit un placaj ceramic tip terrazzo, alb-negru, care aduce ceva din atmosfera magazinelor stradale italienești.
Complementar acestei pardoseli sunt realizați pereții din tencuială decorativă albastră. Pentru a da profunzime spațiului prin mai multe straturi, din acești pereți se decupează o serie de arcade, simetrice față de axul central al magazinului. Aceste arcade sunt placate la interior cu foi metalice din inox. Inoxul reflectă lumina și amplifică adâncimea fără a oglindi produsele expuse. Spatele arcadelor este realizat din mozaic portocaliu, un fundal texturat și dinamic pentru produsele expuse. Arcadele fiind foarte înalte, spațiul de la partea superioară este decorat cu un corp de iluminat sferic.
În centrul magazinului se găsește o insulă amplă, rotită într-un unghi aleatoriu, pentru a destabiliza simetria creată de arcadele pereților laterali. Insula este placată cu același mozaic portocaliu folosit la interiorul arcadelor. Această insulă se sprijină pe 3 cilindri și pe o prismă placată cu oglindă clară care crează impresia că blatul masiv stă în consolă.
Fundalul magazinului este realizat dintr-un perete concav din cărămidă de sticlă albastră care delimitează spațiul comercial de cel de depozitare. Înălțimea magazinului a fost potențată prin renunțarea la tavanul fals și expunerea tubulaturilor, vopsit în aceeași nuanță de portocaliu ca mozaicul. Cele două candelabre sunt singurele obiecte păstrate de la magazinul anterior și pentru a le integra în noul design, au fost înconjurate de tub de neon flexibil.
Front desk-ul este placat cu foi de inox, ce completează materialitatea magazinului. Designul inițial al recepției era prea sobru în contextul ambianței generale și pentru a-i oferi un element de surpriză, din volumul recepției se desprinde o consolă bogat decorată, vopsită integral în albastru.
Toată ambianța parfumeriei Beautik este creată pentru a inspira o atmosferă efervescentă și pentru a deschide experiența parfumului și a designului către toată lumea.