ro | en
Centru alternativ de performanta in arta in vechiul port din Amsterdam
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / diplome de arhitectură”

Centru alternativ de performanta in arta in vechiul port din Amsterdam

Autori: Miruna Buza

Îndrumător: Dorin Stefan
Universitatea de Arhitectura si Urbanism 'Ion Mincu'

Comentariul autorului

Proiectul meu de Diplomă este un centru alternativ de performanță în artă, amplasat pe un debarcader abandonat situat în fosta zonă portuară din actualul centru al Amsterdamului, adresându-se comunității de studenți ai facultăților cu profil artistic.

Conceptul generator urmează trei principii de bază: REclaim (REcuperează) – Reuse (REfolosește) – Rewild (REsălbăticește). Acestea sunt rezultatul unui research extensiv al geopoliticii și al istoriei zonei analizate, motiv pentru care sunt puternic conectate.

Fiind o fostă arie puternic industrializată, zona în care se situează situl a devenit abandonată la începutul anilor 70 (mutarea industriilor grele în afara orașului), începând să fie locuită de comunități de squatteri. Guvernul de dreapta al Olandei, cât și consiliile locale din Amsterdam au inițiat un proiect de revitalizare a acestei zone, începând să exercite presiuni asupra acestor comunități. Conflictul autorități – squatteri are o istorie tumultoasă în Amsterdam, dovedindu-se – nu de puține ori ori – extrem de violent.

Una dintre cele mai cunoscute comunități de squatteri a fost cea a artiștilor locali, a căror muncă este recunoascută și astăzi. În 2010, squattingul a devenit oficial ilegal în Olanda, cea mai mare parte a terenurilor fiind preluate de guvern sau corporații și folosite pentru dezvoltări imobiliare ce au declanșat un lung proces de gentrificare.
Situl proiectului meu a fost salvat de la construcție, în urma numeroaselor proteste organizate de comunitatea locală. Terenul este, în prezent, în litigiu, iar proiectul își propune recuperarea (REclaim) lui integrală.

În centrul procesului de design se situează strategii sustenabile și eco-friendly. Amsterdam – un oraș cu o reputație ecologică în comunitatea internațională, adoptă în ultimii ani politici din ce în ce mai dăunătoare mediului. Mii de containere metalice ruginite și uzate sunt aruncate anual în gropile de gunoi din jurul marelui port, alături de materiale de construcție provenite de la clădirile demolate, iar proiectul își propune reutilizarea (REuse) acestora.

Zona centrală a Amsterdamului este dens construită, dar lipsită de spații verzi. Fiind cel mai întins spațiu verde pe o suprafață de câteva mile, situl proiectului va deveni în punct de atracție pentru artiști, vizitatori și turiști, ajutând, astfel, comunitatea artistică locală să prospere. Amprenta clădirii propuse este redusă la minimum, iar vegetația este lăsată să crească necontrolat, printr-un proces de resălbăticire (REwild).

Cel mai puternic simbol al proiectului - turnul de artă acționează ca un muzeu – arhivă, unde sunt depozitate toate aceste produse ale studenților. Atât dimensiunea, cât și structura turnului cresc, pe măsură ce comunitatea și produsul ei crește.
Turnul de artă se află în contrast cu turnul Shell – cea mai înaltă clădire din Amsterdam, situată pe malul opus al râului. În timp, turnul studenților va deveni mai înalt, simbolizând triumful artei și al procesului creativ asupra valorilor vechi, deterministe și conservatoare ale capitalismului.

Proiectul meu își propune, în cele din urmă, sa-i ajute pe tinerii artiști să-și atingă potențialul creativ, oferindu-le bazele pentru a gândi diferit și a schimba lumea de mâine.

REcuperează (REclaim) ceea ce a fost furat.
REutilizează (REuse) ceea ce a fost irosit.
REsălbăticește (REwild) ceea ce a fost îmblânzit.
REspinge ceea ce a fost forțat de falsa putere.



2023
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: