ro | en
Punerea în valoare a specificului local. Dotare turistică în Munții Apuseni

Punerea în valoare a specificului local. Dotare turistică în Munții Apuseni

Autori: Alexandra-Oana Creț

Îndrumător: conf. dr. arh. Iulius Cristea,
asist. dr. arh. Anca Păsărin Ferreira
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
Facultatea de Arhitectură

Comentariul autorului

Proiectul a pornit de la câteva întrebări personale în legătură cu arhitectura. Mai exact, cea mai mare parte din arhitecți locuiesc în orașe și proiectează în mediul urban. Dar de sat cine se ocupă? Cine are grijă de valorile satului și de tradiția locului? Cum putem ca arhitecți să adaptăm calitățile mediului rural la necesitățile moderne? Tema proiectului de diplomă face referire la o intervenție în mediul rural, în comuna Gârda de Sus, județul Alba, care să găsească prin arhitectură o soluție pentru ridicarea nivelul de trai al comunității și care să valorifice calitățile locale. De asemenea, prin arhitectură se pot asigura o parte din condițiile necesare pentru ca localnicii să rămână în satul lor natal, iar în același timp, alte persoane pot fi motivate să se mute în acest peisaj.

În cadrul proiectului s-a urmărit îmbunătățirea relației localnici-turiști prin spații destinate ambelor categorii într-o manieră prietenoasă naturii. Astfel, spațiile propuse vin în ajutorul comunității prin crearea unor noi locuri de muncă, spații pentru comercializarea produselor locale, dar și cu zone destinate tradițiilor și obiceiurilor locale.

În urma studiilor de la fața locului, au fost identificate o serie de amplasamente cu potențial pentru dezvoltare, iar cele opt propuneri au fost concretizate într-un masterplan pentru zona extinsă. Printre acestea se numără și o dotare turistică ce regăsește zone de cazare și spații pentru echitație, îmbinând tradiția, materialele și specificul locului pentru a le oferi vizitatorilor o experiență autentică și confortabilă în mijlocul naturii.

Pentru aceasta, au fost propuse două volume pentru cele două funcțiuni principale (cazare și herghelie), ambele amplasate în funcție de curbele de nivel. Ambele clădiri prezintă o structură din lemn fiind utilizat lemnul lamelar încleiat pentru a permite o deschidere mai amplă,. Cele două volume s-au dezvoltat preponderent orizontal, ținând cont de panta abruptă a acoperișului și de lucarna specifică zonei.

Spațiile pentru cazare sunt amplasate în partea superioară a volumului principal, fiind vorba de camere duble, apartamente pe un singur nivel, dar și apartamente duplex la ultimele niveluri. La parterul acestui volum se regăsesc ateliere meșteșugărești și magazine cu produse locale pentru a aduce mai aproape contextul cultural de turiști. Demisolul se deschide către peisaj atât prin zona de alimentație, cât și prin spațiile destinate bazinelor. Din punct de vedere al finisajelor, este utilizat lemnul atât pentru interior, cât și pentru exterior prin utilizarea șindrilei și a elementelor decorative specifice peisajului.

Herghelia cuprinde spațiile necesare cabalinelor printre care boxele individuale și zona veterinară. La partea superioară a fost realizată o supantă destinată depozitării furajelor, dar și unor ateliere meșteșugărești. Spațiile interioare se deschid către peisaj pentru a crea zone prielnice animalelor, iar volumul este completat de un manej exterior pentru antrenamente și agrement.



2023
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: