ro | en
Centru de cercetare al pamantului. Situl arheologic „Cetatea Veche” de la Sântana
  • Premiul special pentru „O abordare curajoasă a unui subiect complex”
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / diplome de arhitectură”

Centru de cercetare al pamantului. Situl arheologic „Cetatea Veche” de la Sântana

Autori: Camelia Șerban

Dr. Arh. Vladimir Nicula
UAUIM

Comentariul autorului

Ne-am născut în pământ, pe pământ am umblat toată viață, și în pământ ne vom întoarce la final (parafrazare Geneza 3:19). Nu ar trebui atunci ca pământul să fie ceea ce cunoaștem cel mai bine? Și totuși, pământul încă ne surprinde, încă ne da lucruri de descoperit.
Proiectul "Centru de Cercetare al Pământului de la Sântana" face referire la subiectul arheologiei, urmărind săpăturile din cadrul mega-fortului de la Sântana, sit arheologic care a fost descoperit, uitat, și redescoperit, în continuu de-a lungul secolelor, ultima dată cand a vazut lumina soarelui fiind in anii 80’.

Denumit “Veche cetate de la Sântana”, din Arad, situl arheologic se întinde pe o suprafață de 90 ha. de teren agricol și are o vechime de cel puțin 3 000 de ani, cândva pe parcursul acestor secole fiind înghițit de pământ și niciodată complet returnat. Mulți arheologi au încercat să îl readucă la lumina, dar dimensiunile sale mari, recent complet stabilite, au făcut ca el să nu poată fi dezgropat așa de repede cum era înghițit înapoi de pământ și dat uitării.
În acest context amplu, proiectul meu propune o clădire nouă, una care învață din istoria pe care este construită, orașul antic redescoperit, precum și care facilitează procesul de învățare, mai exact procesul arheologic. Începe mic, cu un centru de cercetare menit să ajute și să prelungească perioadele de săpături si să semnalizeze prezența sitului, lăsând în urmă un sentiment de curiozitate. În paralel cu săpăturile, cu dezgroparea cetății, clădirea se dezvoltă pe directia zidurilor de apărare, urmând sa găzduiască și partea de laborator a procesului arheologic, apoi introducând programe de educație si cazare temporară a arheologilor și cercetătorilor, presărând puncte de atracție turistica, belvederi și muzee, și introducând trasee de vizitare pentru a deschide astfel orașul vechi catre restul lumii. Astfel, proiectul continuă să crească și să evolueze pe măsură ce orașul este dezgropat, devenind un nou strat al orașului, un al patrulea zid de fortificație putem spune, capabil atat să susțină viața cât și să protejeze situl arheologic. Proiectul aduce astfel viața înapoi în orașul antic - nu doar prin activitatea arheologică.
În același timp, se urmareste integrarea în sit, clădirile fiind realizate folosind, în mare parte, aceleași materiale și tehnici de construcție ca și clădirile originale din pământ bătătorit. Astfel, acestea vor fi capabile să devină una cu cetatea, doar un alt nivel al evoluției acesteia, putând chiar se întoarcă pe pământ alaturi de ea, în funcție de ce îi rezerva viitorul Cetății Vechi de la Sântana.



2023
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: