ro | en
Amont Chalet

Amont Chalet

Autori: Velicu Marius Traian,TNA 5194, Claudia Dima
Birou de proiectare: DubluVstudio

Colaboratori:
Structura: Manu Seismic Design
Peisagistica: Nicola Triboi

Comentariul autorului

Amont Chalet constă în 2 cabane identice A-frame, situate pe dealurile satului Peștera, între Piatra Craiului și Munții Bucegi avand o vedere directă spectaculoasă către acești munți.

Proiectul Amont Chalet a început cand Paul și Iulia, doi tineri antreprenori pasionați de călătorit, în plină pandemie au început să ia țara la pas, cu cortul în spate. Așa au descoperit zonele din apropierea munților Piatra Craiului, satele Peștera, Măgura și Poiana Mărului cu peisajul lor extraordinar care i-a determinat sa discute serios despre posibilitatea de a investi în zonă.
Povestea lor antreprenorială începe în inima munților.
"Am deschis cabanele Amont alături de soțul meu Mihai pentru că amândurora ne era dor de colindat și zburdat pe dealuri, cu miros de cireș proaspăt și păpădie-n pălărie. Am creionat un plan și am ridicat cabanele pentru cei care au nevoie de o gură de aer proaspăt ca să-și aducă aminte de mirosul sânzienelor de munte. Televizorul cu rezoluția și diagonala cea mai mare este chiar priveliștea din fața cabanelor, pentru că fiecare A-house are deschidere către inima munților. În fața noastră este doar natura și avem liber la cer.
Amont Chalet este un cuib de retragere pentru prieteni de suflet, familii cu iubire de viață și pentru toți cei care simt că vor să trăiască acest dolce far niente al italienilor, sau hygge al danezilor. " ne spune Iulia.

O casă pe o structura A frame este caracterizată de o formă triunghiulară semănând cu litera A.
Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei case A frame este că șarpanta devine inclusiv perete, mergând până jos la fundații, creând o siluetă distinctivă.
Forma triunghiulară a casei permite crearea unor spații vitrate mari prin intermediul cărora pătrunde foarte multă lumină naturală și care sunt orientate către cele mai interesante peisaje ale locului: latura estică fiind orientată către Bucegi iar latura de vest către Piatra Craiului.
Casele A frame sunt cunoscute pentru simplitatea lor, pentru eficiența din punct de vedere spațial.
Deși suprafețele camerelor se îngustează pe masură ce ajungi spre varful cabanei, percepția spațiului rămâne nealterată datorită vitrajelor foarte mari.
Încă din vechime structura A frame era folosită de către comunitățile indigene întrucât ea oferea o foarte mare practicabilitate și stabilitate.
Conceptul modern așa cum il cunoaștem noi azi a fost dezvoltat pe la jumatatea sec XX, mai precis în anii 50, când a crescut foarte mult interesul pentru acest tip de structură.
Conceptul de A frame a fost foarte bine văzut dupa Al Doilea Razboi Mondial în momentul în care a crescut foarte mult nevoia de locuințe proiectate rapid, sustenabile și pe care oamenii să și le permită.
Cabanele Amont Chalet au o suprafață de 180 metri pătrați fiecare, desfășurați pe două niveluri, plus mansardă. Capacitatea de cazare este de 12 persoane.
În ceea ce privește amenajarea interiorului, au fost gandite spații cât mai aerisite, astfel încât decorul să nu concureze cu frumusețea peisajului de afară. Stilul ales este unul contemporary cozy cu influențe scandinave.

La parter avem un open space alcătuit din zona de dining, zona de conversație și bucătăria; și alte încăperi: un grup sanitar, un dormitor cu baie și camera tehnică.
La etajul 1 avem al doilea dormitor cu baia proprie, sauna, și terasa iar la mansardă se afla două dormitoare și o baie.
Descriere structurală : structura princiaplă este dublată de una secundară care sa ofere o și mai mare rezistență casei (structura secundară este și aparentă la interior).