ro | en
Metamorfoza unei case ignorate

Metamorfoza unei case ignorate

Autori: Arh. Madalina Elena Toma, Arh. Laura Cristina Vulpe
Birou de proiectare: Birou Individual de Arhitectura Toma Elena Madalina

Colaboratori:
Structura: ing. Cristian Petcu
Beneficiar: Monica Jantea; Bogdan Jantea

Comentariul autorului

''METAMORFOZA UNEI CASE''

Pe strada Garofiței, în apropierea Parcului Bazilescu din București, o casuță aparent banală, care purta patina timpului a fost readusă la viață și transformată într-o micuță bijuterie, elementele sale distinctive fiind resuscitate și transpuse într-o imagine actuală.
Cu ajutorul unor oameni implicați și sufletiști, casa, cu a sa poveste modestă, dar cu o nouă înfățișare, întampină privitorul prin prisma volumetriei dinspre strada, îmbracată în cărămida aparentă provenind din blocuri ceramice feliate. Zona din spate a imobilului se completează armonios cu zona principală de acces, prin tratarea minimalistă a fatadelor și, totodată, prin contrast.
Contrastul acestei construcții este subliniat de cele două tipuri de acoperiș – zona dinspre stradă cu șarpantă se continua cu o terasă circulabilă în spate, unde se înalță silueta aparent firavă a unei vechi sere, pe care autorii și-au dorit s-o pună în valoare.
Sera încoronează locuința, devinind o oază de relaxare pentru membrii familiei, aceasta fiind "elementul surpriză" pentru oricine vizitează această locație.
Parterul gazduiește atât zona de zi, cât și zona de noapte, care se continua la nivelul mansardei amenajate în locul vechiului pod. În subsolul parțial al casei sunt dispuse spațiile de depozitare și crama.
Memoria locului este semnalată subtil, prin ornarea împrejmuirii curții din spatele casei cu elemente din mobilierul original.
Prin acest proiect s-a dorit salvarea unei case ce-și avea propria personalitate și frumusețe ascunsă.