ro | en
Casa MDP

Casa MDP

Autori: Stefan Pavaluta
Birou de proiectare: SC VINKLU XYZ SRL

Colaboratori:
Execuție: Red Cons 2000
Mobilier fix: Mirror Mobilier
Piese mob. MCM: Bogdan Roman
Usi interior: Magic Door
Sanitare/dotari: Delta Studio
Foto: Vlad Albu
Foto: Vlad Albu

Comentariul autorului

O locuire pe parter, la limita orasului Piatra Neamt, propune o experienta “cotidiana” stratificata pe mai multe planuri : contextual, morfologic, vizual si al orientarii / pozitionarii pe parcela; orizontal, vertical; interior, exterior.
Situat pe capat de strada, in spatele “Rezervelelor Statului”, dens plantate, terenul are o declivitate naturala si este impartit in doua portiuni cu o diferenta de nivel abrupta, de pe latura de acces pana la baza. In acelasi timp, orientarea fata de soare si context a constituit un factor in pozitionarea finala a casei.
Principiul functional general a fost o casa fara holuri, un spatiu tesut, sculptat, cu functiunile necesare orientate bine fata de soare, dar si ferrite de vecini. In acelasi timp, pentru a accentua locuirea pe parter, o veranda perimetrala dizolva limita puternica dintre exterior si interior, oferind si o protectie suplimentara fatadei fata de intemperii si de lumina directa a soarelui. Fiecare spatiu are acces la nivel, direct catre exterior.
Pozitionarea finala s-a “autodeterminat” punand cap la cap considerentele de baza privind topografia, orientarea, accesul, etc. Planimetria este o urmare a pozitionarii finale, a necesitatilor familiei, a stratificarii unui grid regulat si al unui principiu structural cu “camere” rigide. Asadar, fixarea livingului catre coltul de sud, a generat solutia finala.Toate ferestrele au aceeasi dimensiune, mai putin panorama din living si cea din baia matrimoniala.
Punctul de inflexiune al proiectului il reprezinta dezvoltarea pe verticala a livingului, o cotinuare naturala a “compresiunii” spatiului de zi. Traseul rezultat, din intrare si pana la privelistea finala, ofera o exaltare in experienta parcursului, finalizata cu o concentrare a spatiului la scara fiecarui utilizator prin fereastra “panorama”.
Subliniez aici mai mult lucrurile care se traiesc, si anume acest parcurs interior format din spatii functionale diferite, care se expandeaza, se concentreaza, au deschideri catre zone si lumini diferite oferta o dimensiune vie locuirii, in detrimental unor pereti cu sau fara usi, dare te conduc spre “destinatie”.
Tot proiectul este executat cu materiale si echipe locale. Suprastructura este din timbeframe, cu un finisaj exterior de pin termotratat (imbatranit natural) si conturat de structura regulate a verandei, cu colturi deschise.
Locuinta este gandita si cu o dezvoltare pe viitor, inaltimea acoperisului fiind decisa avand in vedere o posibila mansardare. In acest sens, este prevazut un loc pentru o scara balansata, pe capatul zonei de dining.