ro | en
Casa FUS

Casa FUS

Autori: arh. Ileana Rucsandra Popescu
Birou de proiectare: SC WDE SIGN SRL

Colaboratori:
Structura: ing. Mircea Neacsu , INCONA
Instalații: ADNBI
PEISAGISTICA: Senzui Atelier de Peisagistica
Foto: Andrei MArgulescu
Foto: Andrei Margulescu

Comentariul autorului

Casa FUS este un imobil unifamilial avand caracter de locuinta permanenta cu regim de inaltime Parter +1E;
Demersul intreprins este acela de a edifica de la “0” o locuinta unifamiliala intru-un context arhicunoscut si multipremiat deja in lumea arhitecturii romanesti, si anume ansamblul Dumbrava Vlasiei. Ei bine, nu chiar de la “zero” avand in vedere ca beneficiarii se gaseau in vara anului 2020 cu un proiect si o autorizatie de construire deja emisa si buna de executat in buzunar, cand gandul acesora a fost de a obtine pe teren o casa mai altfel – altfel decat cea pt care deja detineau proiectul si autorizatia.
Provocarea a fost cu atat mai mare, aceea de a optimiza si uniciza, a realiza un concept nou, care sa raspunda mai pragmatic nevoilor familiei si totodata mai inovator dpdv al expresiei arhitecturale.

Si cum de la trilitic pana in zilele noastre nimic nou si antigravitational nu s-a inventat in constructii, mi-am spus ca cea mai buna abordare e aceea de a gandi volume simple, concise si functionale; sa mizez deci pe o functiune echilibrata intr-un ambalaj novator, sau cel putin nou pentru piata romaneasca. Si asa a aparut casa FUS cu fatade si acoperis asemenea, din sindrila de caramida, “trasa” manual de pe la 1700 incoace, undeva in Danemarca.

Astfel am incercat sa mentin functiunile sub volumul sec si simplu al unei case de tip GABLE HOUSE cu pante inegale /asimetrice, dinamizand putin fatadele prin decupajul zonei de zi si prin intruziunea abrupta si curajoasa a intrarii principale in casa si nu in ultimul rand prin decupajul unicei lunete/lucarna in acoperis – toate cu ochii larg deschisi catre strada principala.

Mi-am dorit o casa simpla/ dezbracata de artificiile prea multor decrosuri/ terase/ balcoane si copertine, astfel am generat un volum auster ar spune unii, dar super eficient in contextul si dimensiunile terenului dat. Si la nivelul finisajelor atat inerioare cat si exeterioare am pornit declarat cu scopul de a numara tipologiile de finisaje si materiale folosite pe degetele unei singure maini; Astfel, betonul aparent, lemnul natur stejar, albul si griul obsesiv din finisajele parietale si pavimente, dar mai cu seama curajoasa caramida manuala trasa in forma de “shingle”= sindrila folosita pentru placarea fatadelor si acoperisului augmentate de accentele neslefuite din corten compun toata cromatica si tactilitatea casei.

Din punct de vedere al partiului de arhitectura as spune ca locatia a generat si ea o provocare; aflata la intersectia a doua strazi, casa este expusa, deci mai predispusa de a fi extrovertita decat viceversa! Cu toate acestea, prima intalnire cu casa evoca masivitate, introversie, toate indulcite cumva de decupaje intarii si lunetei/lucarna pe doua niveluri si de mobilierul exterior _care apropo, e si el o premiera adusa in Romania _ ce te invita molcom la o sueta in fata casei.

Apropiindu-te de casa perceptia e filtrata progresiv si de hainele verzi ce tot cresc si infloresc frumos prin grija maestrului gradinar de la Senzui Atelier de Peisagistica.

Functional casa are zone diurne si nocturne, clar delimitate planimetric; Axialitatea parterului genereaza transparente de svaitzer de la o fatada la alta, si delimiteaza separarea functiunilor principale de locuire fata de cele conexe – acestea din urma fiind plasate spre fatada posterior/laterala. Legatura pe verticala a casei e marcata atat prin materialitatea vibranta si calda a scarii si a balustrazii ce se invaluie fluent ca o panglica de stejar natur, cat si prin volumul amplu deschis pe doua niveluri si ceva al supantei, pana sus, sub apele acoperisului.

Semineul isi semnaleaza zgomotos prezenta prin textura si forma deja consacrate ale marcii FOCUS, creat de celebrul sculptor Dominique Imbert; contrar asteptarilor si cutumei, pozitia semineului in camera de zi nu este una centrala/ clasica/ ci mai degraba isi joaca bine rolul sau functional de incalzitor de spatii si inimi, plasat intr-o “absida” a zonei de zi.

Paramentele si pavimentele de Brutt Beton lasa loc imaginatiei si culorii sa intervina ulterior cu succes in amenajarea interioara si in decorarea casei spre a o incalzi/vibra/anima.

Sus, scara debuseaza intr-un spatiu amplu/ o a doua zona diurna mai linistita si ce adaposteste un loc de studiu si biblioteca inglobate in balustrada golului supantei.

La etaj dormitoarele copiilor se cuibaresc sub coama acoperisului; volumul inalt face ca unul dintre acestea sa adaposteasca si o supanta cu rol de playground/ tratata cu pardoseli structurale calde din lemn in contrast cu metalul prezent si el, neslefuit.

Ferestrele dormitoarelor isi dubleaza toate rolul de aducatoare de lumina prin tratarea acestora ca spatii de refugiu si lectura, au pervazuri generoase pe post bancute confortabile din lemn stejar/ asezonate si incastrate in zone de biblioteca custom made, toate desenate de subsemnata.

Tot mobilierul incastrat si dedicat casei este gandit bicrom [stejar+gri] culoarea e si textura in acelasi timp venind din starfundurile materialelor folosite. Atentia la detalii a fost coherent gestionata prin grija fauritorilor de la SIA atelier.

Inchei sper succint descrierea casei FUS prin a spune ca cel mai mare merit si curaj sunt totusi ale beneficiarilor care au restartat cu rabdare un proiect ce posibil ar fi inceput sa creasca in cu totul alta forma de cozonac, ce ar fi putut avea un alt flavour.