ro | en
Casa RM

Casa RM

Autori: arh. Bogdan Stefan, arh. Mihai Neagu, arh. Daniela Neagu Garofil, arh. Mihai Vale, arh. Denisa Ivan
Birou de proiectare: AWstudio

Colaboratori:
Structura: ing. Viorel Draghici
Instalații: Adex Cad Proiect
Foto: Alexandru Prodan
Foto: Alexandru Prodan

Comentariul autorului

Terenul este situat în zona Domenii, parcelare realizată în perioada interbelică pentru funcţionarii Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, având la bază principiile si caracteristicile oraşului-grădină. De-a lungul timpului, parcelarea a suferit o serie de transformări faţă de planul iniţial, fiind influențată de energia si dinamica Bucureştiului, apropiindu-se astfel de conceptul de suburbie- grădina, concept ce aparține începutului de secol XX care subliniază importanța naturii in interiorul orașului, o alternativă la aglomerarile urbane.
Parcelarea nu este caracterizată printr-o topologie strictă a caselor, ci printr-o diversitate a stilurilor in care arhitecții vremii au imaginat această zonă; stilului neo-românesc predominant inițial i se alătură stilurile modernist, art deco.
Proiectul a propus o refuncționalizare și o adaptare la nevoile contemporane, vizând consolidarea, modernizarea și amenajarea completă a unei case existente prin refacerea compartimentărilor, finisajelor interioare și exterioare și a instalațiilor.
Intenția de a păstra raportul plin-gol existent se materializează la nivel vizual printr-o volumetrie simplă, robustă ce comunică la nivel direct cu strada prin transparența împrejmuirii. Etajul doi, nou creat si marcat prin supradimensionarea șarpantei se încadrează în amprenta si stilul casei vechi. Texturile principale naturale, lemnul și piatră, sunt puse în evidență prin registrul cromatic al paziei metalice și al fațadelor realizate în culori neutre - alb și gri.