ro | en
Locuință pe malul lacului în Corbeanca

Locuință pe malul lacului în Corbeanca

Autori: arh. George Partnoi, arh. Nikos Mathioudakis
Birou de proiectare: Unio Architects

Colaboratori:
Structura: ing. Ionut Falcescu
Instalații: ing. Adrian Fratean
Beneficiar: familia Iordan

Comentariul autorului

Proictul este amplasata pe malul lacului Corbeanca, pe un teren cu o mica declivitate si cu o priveliste naturala superba. Situl este mobilat cu doua corpuri, cel principal, autonom, cu zona de zi dispusa pe jumatate de nivel si zona de noapte aflata la demisol si etaj si un alt corp secundar cu o camera de hoby/socializare si dependinte. Cele doua corpuri sunt dispuse in forma de “L”, pentru a proteja, pe cat posibil, curtea de dezvoltarile din vecinatate, iar dispunerea volumului principal cu latura lunga catre lac, ofera o priveliste deosebita din incaperile principale.
Scara metalica exterioara pluteste pe deasupra unui luciu de apa amenajat artificial si face legatura intre terasa principala si dormitorul matrimonial(care are o inaltime utila pana sub coama), iar faptul ca functiunile de zi si de noapte sunt dispuse pe jumatati de nivel permite sa existe intimitate in dormitorul matriomonial, cu toate ca acesta are o fereastra generoasa dispusa pe colt.
Etajul, placat pe toate laturile cu tabla faltuita este elementul compozitional principal al casei, in stransa competitie cu
consolele care graviteaza deasupra teraselor si care accentueaza directia orizontala a cladirilor.
Materialele din care sunt realizate placaje exterioare, lemn, piatra, ceramica si tabla faltuita, sunt alese cu intentie pentru a marca jocurile de volume si a genera dinamism.
Cele doua cladiri sunt eficente energetic atat prin alcatuirea anvelopantei si a tamplariei cat si prin folosirea unei pompe de caldura cu ventiloconvectoare si panouri solare.