ro | en
O casă

O casă

Autori: arh. Dimitrie Zerva, arh. Gruia Dumitrescu, arh. Petru Darida
Birou de proiectare: Outbox Studio

Colaboratori:
arh. Georgiana Bivolariu
Structura: ing. Radu Geanguș (Concept Structure)
Instalații: ing. Adrian Burloiu (Deteco), ing. Mihai Husch (Decolight), ing. Luminița Constantinescu,
Executant structură și instalații electrice: SIRM General Construct
Executant finisaje interioare și exterioare: Grintom Construct
Executant tâmplărie: Ter-Pan Company
Amenajare grădină: Gardenis
Foto: Sabin Prodan (Tryingtodoart)
Foto: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

Comentariul autorului

Situl proiectului se află în orașul Chitila, în peninsula de pe Lacul Chitila din apropierea Parcului Dendrologic. Zona beneficiază de o foarte bună dezvoltare la nivel de infrastructură, spații verzi, accesibilitate și utilități publice, iar dimensiunile lotizărilor și indicatorii urbanistici din zonă au favorizat dezvoltarea unei zone suburbane echilibrate cu o oarecare coerență și armonie arhitecturală, preponderent modernă.
Astfel, beneficiarii, o familie cu doi copii, și-au dorit realizarea unei locuințe, cu o arhitectură ce s-ar integra din punct de vedere stilistic, și care le-ar permite să profite din plin de beneficiile specifice locuirii la curte.
Rezultatul este o locuință cu spații generoase, având o relație strânsă cu spațiul exterior. Aceasta este dispusă funcțional preponderent pe două niveluri: la parter zona de zi, iar la etaj zona de noapte, beneficiind în același timp de un spațiu multifuncțional la subsol, iluminat și ventilat natural.
Două pergole metalice marchează accesul în locuință și din locuință, către curte. Acestea creează un spațiu tampon între interior și exterior - acoperit și neacoperit – și în același timp oferă un refugiu umbrit în zilele toride de vară pe terasa exterioară, care se deschide spre sud.
Încă de la intrarea în locuință, din zona vestibulului se poate remarca relația dintre spațiul construit care se întrepătrunde cu natura într-un mod echilibrat. Observăm cum locuința se desfășoară în jurul unei grădini interioare în care se înalță un arbore (Carpinus Fastigiata), aceasta fiind complet vitrată către dining, vestibul și casa scării.
În plan secund, se observă o terasă generoasă, adiacentă piscinei. Aceasta este dispusă între locuință și anexa ce conține bucătăria de vară, un grup sanitar și duș, oferind contextul propice desfășurării unor activități de loisir în aer liber.
Revenind în interior, descoperim un spațiu vast, compus dintr-o bucătărie cu zonă de dining, deschise către un living coborât. Diferența de înălțime a permis crearea unei zone de bar care comunică direct cu bucătăria. Din zona de dining, grădina „interioară” în jurul căruia se desfășoară locuința poate fi admirată asemenea unui „terariu” la superlativ, în timp ce livingul se deschide către exterior printr-un perete complet vitrat.
Nu în ultimul rând, clădirea a fost conformată astfel încât, ținând cont de orientare, aportul solar să fie unul controlat, umbrind zonele vitrate pe timp de vară și în același timp lăsând lumina de iarnă, mai joasă, să pătrundă în interior. De asemenea, terasa acoperită beneficiază de un spațiu ce favorizează circulația aerului (prin grădina „interioară”), contribuind la o ambianță plăcută în zilele călduroase.