ro | en
Casa V

Casa V

Autori: arh. Emanuel Vișan, arh. Raluca Nistor, arh. Patricia Sturzoiu
Birou de proiectare: Quadratum Architecture

Colaboratori:
Structura: ing. Virgil Diaconu, th. M. Șerban, ing. Beniamin Tache (ERICPREST CONSTRUCT)
Instalații: ing. Roxana Stănică, ing. Andrei Covalschi, ing. Cristian Vijială (CON GAZ PREST)
Execuție: CONCELEX
Foto: Vlad Pătru

Comentariul autorului

Proiectul a pornit de la îmbinarea armonioasă a spațiilor locuinței cu natura și tehnologia ca elemente principale pentru generarea calității locuirii.

Terenul avut la dispoziție a permis prin dimensiunile ample obținerea unor spații care să relaționeze cu exteriorul în diferite forme și să creeze diferite locuri ale momentelor în comun.

Locuința constă într-un joc de volume în care dispunerea încăperilor a urmărit deschiderea către cele două curți rezultate: o curte vegetală principală, poziționată la stradă, a cărei parcurgeri reprezintă drumul spre casă – o trecere graduală de la spațiul public al strazii la cel privat și o curte secundară ce oferă intimitate față de stradă și vecinătăți.

Volumetria este caracterizată prin simplitate, linii clare, contrast cromatic, alternanța plin gol contribuind la diferite relații vizuale la nivelul spațiilor obținute. Cromatica generală a mizat la exterior pe contrastul dintre negrul suprafețelor mari, pline, al tâmplăriei exerioare și interioare și albul ancadramentelor ce înconjoară logiile etajului, iar la interior se regăsește armonia cromatică a fundalului alb în contrast cu finisajele naturale din lemn în care se inserează punctual diverse accente cromatice.

În ierarhizarea spațiilor de la interior punctul central la nivelul parterului a devenit camera de zi alături de locul de luat masa, acestea având două elemente definitorii: fereastra de dimensiuni ample dispusă continuu pe cele două niveluri care stabilește legătura interior-exterior și coborârea care se realizează din zona de luat masa către zona de living, această separare generând o conexiune vizulă directă.

La etaj holul de acces nu reprezintă doar un spațiu de trecere ci prin forma și dimensiunile sale devine un loc destinat zonei de studiu și a jocurilor de șah ale familiei , în care legătura la nivel vizual cu parterul – respectiv zona de dining se realizează prin intermediul subpantei.

Trecerea de la un nivel la altul are ca fundal fereastra dispusă pe cele două niveluri care contribuie la acest nucleu al casei dominat de relația permanent cu exteriorul.