ro | en
BAR TON

BAR TON

Autori: arh. Anda Zota, arh. Ioana Chifu, arh. Onar Stănescu
Birou de proiectare: Anda Zota x MuroMuro

Colaboratori:
Proiect iluminat: Greentek Lighting
Mobilier: Kaustik
Fațadă mecanică: GAL
Design grafic: Vlad Material
Foto: Vlad Patru

Comentariul autorului

context
Suntem la parterul a ceea ce pare un bloc de locuințe comun în perioada comunistă. Însă blocul din strada Câmpineanu 24 are o istorie interesantă: face parte din primul complex modernist socialist din România. Construit la finalul anilor 50 și finalizat la începutul anilor 60, blocul a fost printre primele clădiri ce ilustrau designul și ingineria pur românești din perioada comunistă, în contrast cu importurile sovietice anterioare, executat cu scopul de a demonstra coerența noii tipologii urbane. În apropiere sunt o mulțime de magazine de varii instrumente muzicale. Chiar și acest spațiu găzduia anterior un magazin de muzică, prezicând aproape imprudent existența noului BAR TON, primul și singurul listening bar din România.


design
Spațiul interior reprezintă o reinterpretare contemporană a esteticii social-moderniste a clădirii. Placajul de mesteacăn, mozaicul de marmură și placările de inox oferă o decorație austeră a atmosferei utilitare. Spațiul oferă o experiență plăcută și călduroasă de audiție, ca și cum te-ai ascunde printre cearșafuri să asculți muzică împreună cu prietenii.
Designul s-a concentrat în jurul ideii de a crea o comunitate nouă și de a satisface vecinătatea și vecinii, deschizându-și limitele astfel încât interiorul și exteriorul să se dilueze. O fațadă cu deschidere mecanică, din structură metalică cu ochiuri mari de sticlă a înlocuit tâmplăria anterioară, permițând spațiului să fie aerisit și primitor. Denumită „vie”, fațada devine un catalizator, devenind un prim strat în descoperirea spațiului și un prim contact al vizitatorilor cu barul. Podestul existent este acum o banchetă cu două fețe, accesibilă atât din exterior (când fațada este ridicată), cât și din interior,.
Planul este curat și simplu, structurat de limitările intrinseci ale spațiului. Patru stâlpi de beton sunt amplasați în centrul camerei de formă aproape pătrată, lăsând prea puțin spațiu de „joacă”. Concepute sub forma unui plan liber, funcțiunile se așază organic având muzica în centru, barul și toaletele în laterală și o banchetă pe perimetru.
Zona de muzică are o simetrie compozițională perfectă, guvernată de un ax central accentuat cu ajutorul unui corp de iluminat custom-made. Această simetrie capricioasă face ca spațiul să semene cu unul sacru - o capelă fără pereți ce aduce reverență sunetului. Atmosfera înconjurătoare, slab iluminată, centrează întreaga experiență în jurul programului funcțional de listening bar.
O atenție specială a fost oferită proiectului de design de iluminat. Schema detaliată realizată de Greentek Lighting a fost atent ajustată brief-ului și implementată. Sistemul de iluminat are două scenarii pentru zi și noapte, asigurând medii diferite.
Materialele au reprezentat o parte importantă a procesului de design. Pereți decojiți și pardoseli de mozaic evocă spațiul original, în timp ce texturi lise de inox și placaj de mesteacăn creează un dialog al contrastelor. Am folosit doar materiale naturale: lemn, metal, textil - păstrând o bună înțelegere a principiilor sustenabile.
Pentru a-l transforma într-un spațiu de audiție dedicat, o structură independentă de lemn crează efectul de „cameră în cameră”, conținând tratamentul acustic necesar. Această adiție neobișnuită este ascunsă vederii cu textil și drapaje în spatele cărora se regăsește vata minerală.