ro | en
Vié

Vié

Autori: arh. Mihai Barbu, arh. Maria Ghement, arh. Justin Baroncea

Colaboratori:
Co-autori: Atelier Set Design - Andrei Angelescu; Emanuel Birtea;
Beneficiar: Goroupe Tamara
Constructor: Binyan Sher
Mobilier custom: Nurb; Atelier Set Design
Furnizor mobilier serie: Yongo
Corpuri Iluminat: Almalux;
Productie: Atelier Set
Foto: Andrei Margulescu
Foto: Andrei Margulescu

Comentariul autorului

VIé
Tub bleumarin cu pardoseală de lemn şi bu¬cătărie în capăt, la parterul unui bloc de pe Nerva Traian.
Intri prin magazin, treci de cortină şi, dacă tra¬versezi spaţiul dintre mese, ajungi pe lângă cealaltă draperie în bucătăria parţial deschisă.
La stradă, caroiaj din lemn de 4 metri înălţime, cu sticle de vin pe fond bleumarin închis, pe ambii pereţi laterali. Între rafturile magazinului, la „treimea” spaţiului, un blat de lemn pe care stă un personaj din bronz luminat de o cupolă cu diametrul de 90 de cen¬timetri. Statuia cu braţele întinse către rafturile cu sti¬cle ţine în fiecare mână câte un ciorchine — dialog despre vin între obiecte vizibile din intrare.
Tubul segmentat cu cortine se poate transfor¬ma într un fel de teatru cu mese, espresor roşu, şi chef la fereastră — actorul principal. Diviziunile de catifea pot să ascundă complet sala de mese şi să delimite-ze net magazinul de restul spaţiului făcând (practic) restaurantul invizibil din stradă atunci când decide actorul principal.
Blaturile de lemn din magazin şi restaurant atât prin dimensiune, cât şi prin poziţionare accentuează adâncimea spaţiului. Fiecare dintre cele două obiec¬te majore de lemn domină tubul şi au capătul dinspre bucătărie accentuat de câte un element cu atribute scenografice: statuia din bronz şi espresorul roşu; de menţionat că espresorul intră în acord cromatic cu hi¬drantul suspendat pe peretele din stânga intrării.
Pe tavan „boltă” de plasă sudată „ca din faţa blocului”, topografie de sârmă bleumarin suspenda¬tă sub plafonul fals. O structură de vie fără plante de care sunt agăţate aparatele de iluminat din plasă su¬dată de 8 milimetri, în care cresc rigle LED.
Sub via fără plante, o banchetă din module ble¬umarin accentuează adâncimea spaţiului care se ter¬mină cu fereastra la care lucrează bucătarul. Mesele rotunde din faţa banchetei punctează tubul şi ordo-nează scaunele de aceeaşi culoare cu pereţii.
Draperia de catifea de la celălalt capăt al spa¬ţiului închide teatrul de mese şi îl separă de zona de servicii şi anexe.
Sârmă, lemn şi închideri soft. Bolta fără struguri şi vinuri naturale pe caroiaj de lemn.
Teatru/restaurant între cortine bleumarin cu chef la fereastră şi magazin pe post de foaier: VIÉ.