ro | en
Mano + Bocca Panini Bar

Mano + Bocca Panini Bar

Autori: Arh. Ilinca Ghannadi, Designer Omid Ghannadi, Arh. Teodor-Ioan Staicu, Arh. Ana Georgescu, Arh. Diana Curca
Birou de proiectare: I.O.G ARHITECTURA

Colaboratori:
Execuție: Romart Abc Construct
Project manager: Kava Compass
Beneficiar: Mano + Bocca
Partitia metalica: Atelier Moldovan
Mobilier exterior metalic: The Metal
Placari ceramice si tapet: Diseno Porcelanosa
Iluminat: Albora Concept
Tavan spice grau: Ioana Popa
Peisagism: Antoanela Nițu, A&A Green Art
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

"Mano + Bocca" este o paninerie din zona Floreasca, localizată vis-a-vis de piață, într-o casă tradițională rămasă mărturie a țesutului urban pre-modernist. Prinsă între două construcții noi ce au redefinit scara locului, la momentul începerii proiectului casa părea un rest uitat pe calcanul vecin. Provocarea proiectului a fost revitalizarea acestei case a cărei prezență stradală era de mult pierdută printre straturile succesive de alterări aduse fațadelor și decorațiilor originale. Această revitalizare s-a realizat de la interior către exterior, pornind cu noua sa funcțiune, cea de paninerie. Primul pas a fost consolidarea locuinței. Proiectul de design interior al panineriei a pornit de la ideea unui spațiu dinamic ce are avantajul poziționării atât în cadrul orașului dar și al cartierului Floreasca. La interior s-a imaginat o ambianță ludică inspirată de vechile paninerii italienești. În acest sens, pardoseala din ceramică are un model geometric aglomerat ce îmbracă spațiul redus al panineriei. Texturile pereților vin în completarea acestei pardoseli prin tencuiala decorativă care alternează cu zone ce dezvelesc cărămida portantă originală a casei. Prin această dezvelire locală devine vizibil scheletul casei tradiționale, devenit suport pentru noua intervenție. Zona de bar și de cuptor, placată cu mozaic alb și cu un brâu perimetral negru, devine fundal pentru paninerie. Fiind un spațiu îngust, zonele de stat sunt grupate de-a lungul pereților laterali. Peretele cu banchetă este placat local cu oglindă antichizată pentru a oferi amplitudine spațiului dar și pentru a scoate în evidență elementul-surpriză, tavanul din spice de grâu.
Fațadele clădirii au fost recondiționate în încercarea de a readuce la viață din proporția și decorația inițială a casei tradiționale, complet alterată de-a lungul timpului de diverși ocupanți ai spațiului. Astfel, accesul principal este marcat printr-o ușă metalică cu deschidere armonică ce înrămează pe timp de zi și seară interiorul spațiului. Fațada este activată prin soluțiile de iluminat, prin mobilierul metalic exterior și jardinierele cu vegetație care animă zona stradală din jurul casei.
În final, principala reușită a acestui proiect este revitalizarea unei case tradiționale complet abandonată într-o vecinătate densificată și prelungirea relevanței ei în noul țesut urban. Imobilul devine astfel parte din frontul stradal actual, fiind și o amintire a țesutului urban tradițional.