ro | en
SERAFIM coffee bar
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări horeca”

SERAFIM coffee bar

Autori: arh. Corvin Cristian
Birou de proiectare: Corvin Cristian Studio

Colaboratori:
Execuție: Kaustik
Foto: Corvin Cristian

Comentariul autorului

Serafim este un bar și o cafenea situat în clădirea istorică Art Deco "Pherekyde".
Are o parte contemporană care crește din cea istorică: fațada este o restaurare atentă a originalului dispărut (inclusiv reconstituirea detaliilor ușilor Art Deco și placarea cu marmură verde pierdută de-a lungul deceniilor), în timp ce interiorul este realizat din MDF. O geometrie circulară este prezentă în întreaga clădire modernistă: ferestre rotunde de tip hublou de pachebot, motive cu găuri circulare, decorațiuni de tavan rotunde, stâlpi cilindrici și colțuri curbe. Prin urmare, scaunele, taburetele, mesele și barul urmează aceeași geometrie simplă circulară.
Am păstrat MDF-ul în culoarea lui naturală, fiind exact culoarea cafelei cu lapte. Tapetul este realizat din hârtie de ambalaj tip “craft”. După un prim test cu adeziv pe bază de apă, hârtia s-a încrețit. Apoi, în funcție de umiditate și căldură, se întinde și se strânge din nou, este "vie" și răspunde intenției noastre de a avea materiale care îmbătrânesc natural, creând o istorie recentă care lipsește în mod normal din spațiile nou deschise.
Formula clasică de banchetă cu perete de oglindă în spate contribuie la senzația de familiaritate a locului. Serafim funcționează în regim de cafenea de la 8 dimineața până la 6 seara și ca bar de la 6 seara până la 10 seara.
La ora 18:00, ușile de peste retrobar care până atunci mascau expunerea de sticle, se deschid pentru a dezvălui băuturile spirtoase, lumina se diminuează și muzica se schimbă, transformând cafeneaua de specialitate într-un cocktail bar clasic. Un ceas industrial brun, din ebonită, din anii 1930, indică ora de cafea sau de cocktail, în funcție de dispoziția fiecăruia.
Permanența este cea mai bună formă de sustenabilitate, permanență pe care lucrările de restaurare ale fațadei exterioare o susțin, în timp ce interiorul este în mare parte realizat din MDF, care este practic carton presat, fiind cât mai sustenabil cu putință.