ro | en
Terasa Biutiful Downtown

Terasa Biutiful Downtown

Autori: arh. Elisabeta - Alice Mihai, Mihai Popescu, Ovidiu Bălan, Florin Samoilă, Marius Bercu
Birou de proiectare: Twins Studio
Foto: Alex Ionita

Comentariul autorului

Terasa Biutiful Downtown a apărut ca o necesitate complementară a locației indoor din zona Timpuri Noi, care la rându-i este o transformare relocată a primului Biutiful din București. Toate reinterpretează cultura pubului într-o notă contemporană, îmbinând elemente clasice cu intervenții moderne astfel încât tradiția și inovația să coexiste armonios sub același acoperiș.

Când am gândit extensia cu actuala terasă miza nu a fost doar o continuare a poveștii Biutiful ci și o contribuție arhitecturala adaptată estetic la contextul zonei în care este amplasată. Într-o piață dominată de ziduri de beton, unde peisajul general este unul plat, am simțit nevoia de a crea o instalație cu formă organică, neobișnuită și surprinzătoare dar care să curgă totuși natural și să ofere o experiență unică din punct de vedere vizual și conceptual.

Astfel, am considerat natura că fiind cel mai bun loc unde ne-am putea căuta inspirația și am găsit-o concret în forma pinilor maritimi și filozofic în ideea cercului infinit al vieții în natură. Copacul în sine este un simbol al perpetuării vieții și al conexiunii noastre cu natura, iar ideea de a transpune această simbolistică într-o formă geometrică infinită s-a concretizat in Terasa Biutiful Downtown - pădure abstractă în mijlocul unui spațiu urban steril, o invitație la creativitate într-o zonă caracterizată de foarte multe linii drepte.

9 piloni, metaforic reprezentând 9 copaci, fiecare acoperind o suprafață de 50 mp și fiecare având câte o coroană formată din 3 hexagoane, construiesc o structură modulară care se poate multiplica sau își poate schimba forma la nesfârșit, asemenea metamorfozei în timp a unei păduri naturale. Înălțimea de 5 metri a pavilionului, alesă cu grijă ca o mărime intermediară între scara umană și înălțimea clădirilor de birouri, oferă o experiență intimă și personală, dar în același timp, păstrează impresia de spațiu generos și deschis.

Natura nu este prezentă în locație doar ca figură de stil arhitecturală, pe lângă acești piloni am adăugat cu generozitate elemente vegetale care coboară vesel din zona acoperișului sau apar luxuriant din ghivece, de jur împrejurul terasei, pentru a împleti literalmente designul cu natura.

Dacă interiorul este dominat de nuanța caldă a lemnului natural, terasa dobândește nuanțe tomnatice grație acoperișului din sticlă colorată în masă. Un spațiu acoperit, dar având ca și particularitate transparența către cer, unde sticla colorată propagă în diverse nuanțe lumina la interior, exact cum coroana unui copac colorează razele de lumină ce pătrund într-o pădure. În adaos, fiecare ramură a tavanului are integrat un sistem de iluminat inteligent, bazat pe led-uri digitale, permițând controlul independent și posibilitatea de a adapta la nesfârșit ambientul în funcție de necesitate.

Mobilierul păstrează același ton cromatic, venind în întâmpinarea culorilor luminii naturale filtrate, pentru a-i potența efectul și pentru a contribui decisiv la ambientul cald și confortabil al locației.

În concluzie, terasa Biutiful Downtown este un proiect de design cu o viziune diferită, conceput pentru a aduce un strop de natură și originalitate într-un peisaj urban dominat de linii rigide. Terasa se înalță ca o instalație abstractă în mijlocul orașului și își propune să fie mai mult decât o simplă construcție; să fie un spațiu care să inspire, să deschidă noi orizonturi în creativitate și să cultive frumosul în viața cotidiană a Bucureștiului. Așa cum pădurea vindecă mintea, trupul și spiritul, exact la fel credem că poate face și designul.