ro | en
Sediul Unității Naționale ETIAS

Sediul Unității Naționale ETIAS

Autori: Arh. Ionuț I. SESCUPTh, Arh. Iustinian DIACONUPTh, Arh. Daniel MITROFANSF, Arh. Ruben MIHAISF, Arh. Horia MOLDOVANSF, st.arh. Sebastian MALAESCU SF

Colaboratori:
Structura: Ing. Claudiu-Marius AOLĂRIȚEI, Ing. Nicolae JALBĂ, Ing. Mădălina MOVILĂ, ing. Horia MIHNEA
Instalații: Ing. Ionuț NICA, Ing. Marius Constantin ENEA, Ing. Constantin ZETU, ing. Aurelian NEBUNU
Sistematizare: Ing. Ovidiu AGACHE, ing. Dănuț PAȘNICIUC
Antreprenor General: SSAB AG
Beneficiar: Inspectoratul General al Poliției de Frontieră
Foto: Florin Pândici

Comentariul autorului

Amplasamentul clădirii este poziționat pe latura nordică a străzii Jandarmeriei, într-o zonă de lizieră aflată de mulți ani într-un proces dificil de cristalizare a unui țesut urban care să relaționeze sănătos cu pădurea Băneasa.
Soluția de amplasare a clădirii în context restrâns propune pe de o parte o definire imediată a unui scuar împreună cu celelalte clădiri majore existente sau previzionate ale instituției, cu accentuarea axului central, dar și o retragere măsurată față de stradă, în favoarea păstrării vegetației mature existente, care să poată fi integrată în imaginea urbană emergentă a zonei și parcursă de alei și accese directe din artera de circulație majoră.
Volumetria mizează astfel pe elemente generatoare de front și de axe vizuale de organizare și relaționare la context.
Într-o abordare asumată ca reper de ținută de către instituție, placările din piatră naturală de proveniență regională, în contrast și compoziție cu goluri vitrate generatoare de ritm și accente, urmăresc împreună conturarea unei imagini instituționale cu prestanță măsurată și caracter atemporal.
Sub aspect energetic, configurarea geometrică a fațadelor a vizat controlul aportului solar de o manieră adaptată sezoanelor majore, cu generare de umbre eficace vara și aport solar maximizat pe timp de iarnă.
Un detaliu încurajator al întregului proces de proiectare și implementare l-au constituit fidelitatea și consecvența beneficiarului și echipei de proiectare și execuție față de conceptul volumetric și soluția funcțională configurate la faza studiului de fezabilitate de către o echipă de proiectare complet distinctă. Continuitate garantată de cadrul legal al achizițiilor publice sau mai degrabă meritul unui beneficiar convins și o întâmplare cu final fericit? Vă lăsăm pe dumneavoastră să concluzionați.