ro | en
Piața Delfinului: lucrări de modernizare, reconfigurare interioară, extindere, remodelare fațade și consolidare structură metalică

Piața Delfinului: lucrări de modernizare, reconfigurare interioară, extindere, remodelare fațade și consolidare structură metalică

Autori: arh Emilian C-tin Calota
Birou de proiectare: S.C. CEC SOLUTIONS S.R.L.

Colaboratori:
Stuctura:Ing. Ștefan Guran (S.C. EXCADEV GEOTEHNICAL DESIGN S.R.L.)
Ing. Leonard Ștefănescu ( CUSTOM ENGINEERING S.R.L )
Instalatii sanitare: Ing. Florin Nimara (S.C. D&D EUROCOM S.R.L)
Instalatii termice: Ing. Ciprian Dragușin ( CES Consulting Services S.R.L)
Instalatii electrice: Ing. Ciprian Maftei (S.C. D&D EUROCOM S.R.L)
Project Manager: Teodor Raducan (RADUCAN & PARTNERS SRL)
Execuție: Antonio Cassagrande (TIVIERRE CONSULTING SRL)
Beneficiar: S.C. MCC HOLDING INVEST S.A.
Foto: Calota Emilian, Toma Ionut

Comentariul autorului

Piața Delfinului este un element arhitectural și funcțional identitar pentru cartierul pantelimon, fiind unul dintre cartierele muncitorești realizate în perioada 1970 – 1980. Piața Definului este amplasată în apropierea șoselei Pantelimon pe Aleea Dobrina nr. 1-3. Țesutul urban din această zonă este reprezentativă perioadei anterioare, comuniste, care a definit principalele artere ale capitalei.
Propunerea are ca obiectiv modernizarea, reconfigurarea interioară și extinderea construcției existente, iar odata cu acestea remodalearea fațadelor și consolidarea structurii metalice cu păstrarea regimului de înălțime.
Intervenția și extinderea s-a realizat în 5 faze de proiectare, astfel clădirea a fost impărțită în 5 tronsoane ce au fost realizate independent și consecutiv. Primul tronson realizat este tronsonul de est, iar ulterior s-au realizat și restul tronsoanelor amplasate spre limita de vest a terenului. Această abordare de modernizare treptată, împărțită pe faze a permis desfășurarea activității comerciale în timpul execuției fiind si aceasta împărțită în cele 5 faze anterior menționate. Organizarea de șantier a fost exemplară din partea constrctorului și a project managerului. .
Condițiile terenului au reprezentat provocarea proiectului, acesta fiind caracterizat de umplutură neomogenă -constituită din material argilos, nisip cafeniu cu resturi de materiale de construcții, metal sticla - nefiind recomandată fundarea direct pe terenul natural. Proiectul de rezistență a prevăzut realizarea unei săpături pentru scoaterea parțială a stratului de umpluturi vechi pană la adâncimea de 1,80 metri.
Aspectul exterior al clădirii este definit de fațada cortină și fațada ventilată pe laturile sud și est, iar pe celelalte două laturi se vor folosi închideri din zidărie de cărămidă. Fațada principală de pe latura de sud permite accesul principal pietonal la nivelul clădirii, fiind realizat printr-un decroș cu inchideri din perete de gips. Acest tip de închidere se regăsește și pe fațada nordică.
Spațiile comeciale cu acces din domeniul public sunt puse în valoare prin deschiderile generoase și accesurile secundare. Pietonalul din zona de sud cladirii s-a propus spre reamenajare, și a fost finisat cu dale din beton prefabricate, pe strat suport de nisip. La exterior, zidariile sunt finisate cu tencuieli decorative de culoare alb si gri. Partea de soclu din zona de vest a cladirii este finisată cu plăci de gresie culoare gri. Pentru zona de Nord a clădirii, la nivelul depozitarilor, soclul este finisat uniform cu restul zidariei prin tencuieli decorative de culoare albă.
La nivel funcțional, propunerea planimetrică interioară oferă două tipologii de spații destinate comercianților. Prima tipologie fiind caracterizată de spații comerciale delimitate destinată comercianților cu alimente care necesită spații frigorifice, iar ce-a de-a doua amplasată în zona centrală fiind o tipologie liberă care permite configurarea sezonieră în funcție de numărul comercianților.
Pentru pardoseli s-a folosit finisaj din sapa cu cuarț pentru o mai bună rezistență la traficul intens, din spațiile comerciale și platforma de producatori, ce se produce in aceste zone; Grupurile sanitare, depozitarile și camerele de curatenie au fost finisate cu gresie antiderapanta.