ro | en
Domus Pacis

Domus Pacis

Autori: dr. arh. Sergiu - Cătălin Petrea, arh. Sabrina Ene - Butnariu, arh. Dan - Alexandru Roșu, arh. Ovidiu - Ion Bălășoiu
Birou de proiectare: TECTO Arhitectura SRL

Colaboratori:
Structura: ing. Nicu Curcudel, ARHCONS PROIECT SRL
Constructor: Abraham Csaba
Producător CLT: Hasslacher Norica Timber
Beneficiar: ARDLD
Foto: TECTO arhitectura

Comentariul autorului

DOMUS PACIS - un spațiu care exprimă nevoia de pace a oamenilor, care ne reamintește rolul individului în promovarea și menținerea acesteia. Clădirea simbolizează pacea și coexistența în armonie. Este un loc de reflecție, speranță și credință, unde vizitatorii își pot găsi pacea interioară în liniștea, eliberând mintea și reconstruind relația dintre inimă și suflet.

Războiul nu este o soluție.

Scopul capelei Domus Pacis este de a inspira, de a crea un echilibru în mintea fiecărui vizitator și de a oferi posibilitatea de a înțelege ceea ce îi leagă cu adevărat pe oameni. Acest loc ar trebui să le ofere oamenilor posibilitatea de a fi și de a se simți aproape de ceilalți, de ei înșiși și de Dumnezeu.
Văzută din față, fațada principală poartă multe simboluri. În primul rând, la bază, se poate recunoaște triliticul, unul dintre cele mai vechi și mai rudimentare sisteme de construcție din lume, format din doi piloni care susțin o grindă orizontală. În al doilea rând, intrarea invită oamenii în interior în două moduri - prin portalul de inspirație gotică, cu elemente succesive de retragere, și, din punct de vedere al compoziției și geometriei, prin împingerea ușoară a elementelor trilitului spre interior. Un al treilea element este forma triunghiulară de deasupra triliticului, reprezentând Sfânta Treime, care poartă simbolul unei rozete gotice stilizate.
Fâșia de lumină din altar separă spațiul public de cel sacru și creează din interior impresia că Dumnezeu îmbrățișează Casa prin lumină.

Opțiunea de a folosi lemnul are o triplălă semnificație. Este o transmitere către arhitectura sacră tradițională, care are exemple valoroase în întreaga Europă Centrală și de Est. De asemenea, lemnul este semnificativ în acest context, deoarece este materialul din care a fost făcută crucea, un simbol al sacrificiului lui Iisus și al izbăvirii umanității. În Biblie, lemnul simbolizează umanitatea lui Iisus Hristos și sacrificiul său pe cruce. Nu în ultimul rând, opțiunea de a folosi lemnul sub formă de CLT ca material de construcție subliniază angajamentul pentru un viitor sustenabil și prietenos cu natura al umanității.
Crucea decupată în peretele din spatele altarului reprezintă capătul de perspectivă de-a lungul traseului inițiatic de reflecție și mântuire.
Simbolul tăiat în lemn deasupra intrării reprezintă un detaliu stilizat al vitraliilor unei rozete gotice, preluat de la Catedrala Sf. Florian din Cracovia, ce a constituit prima parohie a Părintelui Karol Wojtyla, cunoscut ulterior întregii lumi ca Papa Ioan Paul al II-lea.

Proiectul a pornit ca un demers de cercetare privind arhitectura sacră în contextul geopolitic actual, iar prototipul a fost executat în România și transportat în Polonia, cu susținerea Asociației Române de Dezvoltare Locală Durabilă, urmând a fi replicat în mai multe state membre ale Uniunii Europene.