ro | en
Pavilion de vară
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură publică”

Pavilion de vară

Autori: arh. Radu Tîrcă, arh. Ștefania Tîrcă, arh. Radu Florian Mihai
Birou de proiectare: atelier govora

Colaboratori:
Structura: Miradex
Instalații: Piping Design
Beneficiar: Gaia Tree
Foto: Lilebuba, Marius Vasile

Comentariul autorului

Aflat la scurtă distanță de București, pavilionul este un refugiu ocazional pentru evenimente restrânse de vară. El încearcă să ofere fundalul adecvat pentru activitatea planificată, rămânând în același timp suficient de neutru și flexibil pentru o utilizare viitoare.
Ce ne-a plăcut în primele vizite pe sit a fost scara locului și imaginea puternică a vegetației existente. Cu cât te depărtezi de strada principală, cu atât peisajul devine mai dominant. Pe lot se afla încă de la început vegetație matură, aparent natural răspândită. Menținerea vegetației existente și amplasarea construcției pentru a se potența reciproc au fost mizele de început ale proiectului. Pavilionul reprezintă așadar un răspuns contextual care încearcă să lucreze cu ce a găsit pe teren: atât elementele imediate ale lotului, dar și atmosfera mediului rural în care se află.
Lemnul a fost răspunsul evident, nu doar pentru logica sustenabilității intervenției, dar și pentru calitățile sale estetice, fiind elementul care conferă atât consistența unei structuri elegante, cât și naturalețe în relația sa cu vecintătatea. Provocarea unei astfel de structuri realizate doar cu elemente simple din lemn natural a fost păstrarea unei deschideri largi fără adăugarea unor elemente suplimentare. În acest sens, sistemul structural ales este dominat de prezența puternică a acoperișului prin cele 44 de ferme subțiri (4 cm) așezate la un interax de 75 cm.
Proiectul a fost documentat pe parcursul execuției.Proiectul a fost documentat pe parcursul execuției. In momentul montării structurii, șantierul a fost deschis către vizite de studiu ale studenților de la UAUIM, anul I.