ro | en
Pensiunea Deja Blue

Pensiunea Deja Blue

Autori:
Autori:
arh. Iustin Popescu 1208
arh. Andrei Nicolae
arh. Oana Crețu 9208
arh. Octavia Floria Popeea 1207
Coautori
arh. Andrei Radu 11042
arh. Vlad Bârlădeanu 6003
arh. Bogdan Niculae 9769
Birou de proiectare: SC OOPY Arhitectura SRL

Colaboratori:
Structura: Ing. M. Gh. Popescu,
Ing. Cătălina Maier,
Ing. Daniel Ștefan
Ing. Ameen Mazouni
Foto: randare OOPY Arhitectura, Sorina Grigore

Comentariul autorului

Suprafață parcelă = 1 000,00 mp, Suprafață Totală Construită = 249,30 mp, Suprafață terase = 72,21 mp, Suprafață piscină = 45,45 mp, Suprafață verde = 560 mp, Ocuparea maximă = 30%, Coeficient maxim de utilizare a terenului = 2.49050 mp = 2.4050 %. , Coeficient de utilizare a terenului propus = 0,24, Înălțimea maximă = 7,35 m raportată la nivelul parcelei naturale.


Proiectul Pensiunea Deja Blue nu a fost primul proiectat de biroul nostru în Delta Dunării. Astfel, principala provocare de proiectare a fost implementarea unui ansamblu nou construit într-o zonă protejată valoroasă, respectând regulile locale, materialele naturale de construcție și cadrul natural.

Pensiunea Deja Blue este situată în județul Tulcea, în stanga canalului Sf. Gheorghe al Dunării, nu departe de vărsarea răului în Marea Neagră, în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Aceasta este o zonă naturală unică de biodiversitate, una dintre cele mai mari și bine conservate delte din lume (unică în Europa), din 1991 parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Este, de asemenea, o zonă protejată pentru așezările sale tradiționale și pentru moștenirea arhitecturală locală.

Din punct de vedere arhitectural și de proiectare structurală, construirea în această zonă a fost un privilegiu și o adevărată provocare având în vedere condițiile șantierului și posibilitățile de construire. Astfel, proiectul trebuia să realizeze un echilibru între calitățile și frumusețea locului și provocările condițiilor de lucru: compoziția geomorfologică a terenului (pânză freatică foarte mare și sol moale) și legislația actuală a Rezervației Delta Dunării.

Experiența noastră anterioară de proiectare în zona Deltei Dunării, coroborată cu descrierile noului Ghid de proiectare a arhitecturii în zona restrânsă a Deltei Dunării realizat de OAR (Ordinul Arhitecților din România) a fost unul dintre punctele de plecare în fazele noastre de proiectare.

Scopul nostru și al beneficiarului, a fost acela de a crea un spațiu modern, cu iz arhaic, încercând o transpunere a arhitecturii locale tradiționale în epoca contemporană, respectând în același timp cerințele și reglementările comisiei de urbanism. Este un proiect atent la expresia arhitecturii tradiționale locale care propune și o experiență nouă și modernă, dedicată zonei unice a Deltei Dunării. Conceptul ansamblului a fost de a plasa toate activitățile la parter și de a crea zone vii construite care să funcționeze împreună cu restul curții.

Conform legislației actuale a Biosferei Deltei Dunării – ca arie naturală protejată în Europa, proiectul a trebuit să treacă printr-un comitet de conformitate, încadrând în arhitectura locală specifică și mai multe condiții care trebuie respectate cu strictețe: volume simple așa cum o cere tipologia locală, ferestre dreptunghiulare sau pătrate, încadrare cu forme geometrice simple în două pante acoperite cu stuf, folosind culoarea albastru deschis pentru uși și tocurile ferestrelor.

Sunt propuse trei module de clădire, două dintre ele găzduind șase unități pentru oaspeți și unul pentru zona de pregătire a mesei și bucătăriei. Designul este incluziv social și adaptat pentru persoanele cu dizabilități.

Proiectul este amplasat pe o curte de 1000 mp, în Satul Sf. Gheorghe. Acesta va fi construit prin investiții private și printr-un grant de Fonduri Europene.

În scopuri ecologice, am proiectat un sistem de încălzire combinat, folosind centrale termice pe peleți, combinate cu panouri fotovoltaice pentru toate clădirile din complex. Suprafața construită a fost doar la parter cu volume special mici și pavilionate pentru a crea cea mai mică interferență în zona protejată.

Expresia arhitecturală evidențiază elemente specifice locale, cum ar fi încadrarea de culoare albastră, pereții albi, pridvorul, timpanul și elementele decorative din lemn.

Utilizarea stufului pentru acoperișuri și pereții exteriori, că în arhitectura tradițională, necesită respectarea normelor actuale de siguranță la incendiu. Soluția propusă de noi a oferit cea mai bună performanță în normele de siguranță la incendiu – am conceput mansarda clădirii că un cadru metalic acoperit cu materiale tradiționale precum stuful.
Scopul ansamblului a fost de a crea cea mai bună perspectivă pentru turiști, oferind în același timp o vedere superbă asupra ansamblului din împrejurimi.