ro | en
Modernizare, reabilitare și extindere - Stadionul Tineretului, municipiul Brașov

Modernizare, reabilitare și extindere - Stadionul Tineretului, municipiul Brașov

Autori: arh. Aurel Basuc, arh. Adrian Țuțuianu, arh. Alexandru Gabriel Vasile
Birou de proiectare: Triptic Studio

Colaboratori:
Structuri: ing. Ionuț Fălcescu
Instalații: ing. Aurelian Nebunu
Beneficiar: Primaria municipiului Brașov

Comentariul autorului

Programele sportive se numără printre cele mai vechi programe de arhitectură în schema utilităților publice esențiale unui oraș care de cele mai multe ori s-au dovedit a fi practici generatoare de atractori urbani.
Din cele mai vechi timpuri studiul competițiilor sportive în diverse societăți a relevat faptul că sportul contemporan este un fenomen indisolubil legat de jocuri precum cele cunoscute de noi: „leapşa", „de-a prinselea", „de-a v-aţi ascunselea", „de-a puia-gaia", „de-a baba-oarba", dar nu și în ultimul rând, de dezvoltare personală.
În Romania, perioada comunistă marchează o dezvoltare accelerată a programelor sportive, trasformând această practică de divertisment într-o facilitate urbană.
Având în vedere actuala tendinţă de creștere a competitivităţii urbane, în care complexurile sportive au devenit elemente de reprezentativitate, contribuind puternic la dezvoltarea economică a localităţilor, proiectul de reabilitare a Stadionului Tineretului din Brașov reprezintă o prioritate ridicată în cadrul strategiilor sectoriale și locale, implementarea lui aducând numeroase efecte pozitive.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii sportive a Municipiului Brașov și, implicit, a calității vieții locuitorior, precum și a locuitorilor din zonele limitrofe respectiv a vizitatorilor orașului (turiști), prin îmbunătăţirea calitativă atât a infrastructurii cât şi a serviciilor sociale.
Stadionul este împartit în 4 corpuri compuse din Tribuna 1, Tribuna 2, Peluza 1 și Peluza 2. Construcția se dechide către oraș printr-un sistem de fațadă ventilată, tip fațadă dublă, formată din panouri din bond montate pe structură metalică.
Spațiul rezultat este capabil să găzduiască 9716 vizitatori dintre care 1312 locuri situate în Tribuna 1, 3924 situate în Tribuna 2, 2253 situate în Peluza 1 și 2227 situate în Peluza 2.
Funcțional, stadionul este împărțit în mai multe zone de interes care concentrează pe parter nucleul sportiv, medical, media, VIP, administrativ, comercial, tehnic și fluxul acces suporteri, iar la etaje preponderent nuclee media, administrative și tehnice.