ro | en
Data Center

Data Center

Autori: arh. Alexandru Duca, arh. Răzvan Bârsan
Birou de proiectare: RAZVAN BARSAN + PARTNERS SRL

Comentariul autorului

În conformitate cu tema data, obiectivul principal al proiectului este de a crea un important obiectiv turistic care va avea un impact asupra dezvoltării regiunii.
Funcțiunea principală a obiectivului este cea a unui centru de date, astfel încât serverele reprezintă nucleul în jurul căruia se rotesc majoritatea spațiilor adiacente.
Ideea proiectului este de a folosi sălile serverelor ca punct principal de atracție, de aceea acestea sunt amplasate în spații închise cu sticlă, cu o bună vizibilitate din majoritatea spațiilor exterioare și interioare.
Având în vedere poziționarea in punctul cel mai înalt din această zonă, este evidenta dorința de a folosi sticla ca material principal pentru realizarea anvelopei clădirii in ideea de a avea o vizibilitate de 360 de grade a împrejurimilor, de asemenea, scenografia de iluminat joaca un rol important, având în vedere că acest obiectiv este vizibil de foarte departe din multe locuri, la fel ca un far în largul mării.
Soluția pentru realizarea structurii este evident utilizarea metalului, ceea ce permite fabricarea elementelor structurale în afara șantierului, acest lucru permite, de asemenea, realizarea unor elemente spectaculoase care au rolul de a întări ideea unui centru de date.
Aspectul general este menit să fie atât cel al unei baze militare, având în vedere originile sale, cât și al unui obiectiv care trebuie să-și asigure locul în viitorul apropiat.