ro | en
Reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Concurs International de Arhitectura
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectură publică”

Reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Concurs International de Arhitectura

Autori: arh. Vitalie Cataraga, arh. Gheorghe Cavca
Birou de proiectare: CATARAGA Architects

Colaboratori:
Consultant acustic: ing. Mihail Marcu (Acoustic Design SRL)
Beneficiar: Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Imagistica: Places Studio

Comentariul autorului

Situația existentă:
Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” este situată în centrul istoric al orașului Chișinău, care s-a dezvoltat în mod succesiv ca un ansamblu de clădiri începînd cu secolul XX. Clădirea care astăzi reprezintă Filarmonica Națională a fost construită în 1912 inițial ca circ în stil Art-Nouveau, cu o arenă circulară în spate. Arena a fost adaptată la evenimente muzicale și din 1940 a devenit clădirea Filarmonicii de azi. Pe măsură ce nevoile noului program erau în continuă creștere, clădirea existentă a rezultat într-un ansamblu de volume anexă din diverse decade. Întregul complex a fost devastat de incendiu în 2020, iar sala principală de concert s-a prăbușit.
Viziune:
Viziunea noastră se concentrează pe salvarea clădirilor istorice existente – ca imagine relevantă a memoriei colective. Prin reabilitarea clădirilor istorice existente într-un nou concept care va face punte între trecut și viitor, vechi și nou într-un concept emblematic acestui tip de program. Conceptul propus va reprezenta un nou reper pentru oraș, nu doar prin funcțiunea reînviată ci și printr-o imagine iconică. Nouă anvelopanta din sticlă va încorpora partea existentă a clădirii și va servi drept conector între intrarea originală și volumul nou al sălii de muzică. Această extindere va conține un nou foaier care va face legătura între sala principală pentru 750 de locuri, sală mică pentru 250 de locuri și sălile de repetiție adiacente. Această abordare implică renunțarea la partea prăbușita a sălii de concert și reintegrarea cladirilor istorice într-un nou volum care se extinde spre interiorul terenului. Complexul reabilitat va domina și va crea un nou pol de atracție la scara orașului.
Conceptul Urban:
Ansamblul nou creat își propune să aducă un nou concept urban în zona istorica a orasului. Conceptul propus va deschide o partea ascunsă a parcelei către oraș și îi va da un nou sens urban. Zona generată poate servi drept piață publică pentru diverse evenimente muzicale în aer liber dar si ca loc de recreere în timpul zilei pentru toți locuitorii. Poziționată la o distanță sigură de limitele proprietății, noua clădire va putea fi accesată circular de jur împrejur de vizitatori dar și de transportul de urgență.
Acustica salii:
Experiența acustica a noii săli de concert rămâne principala atracție a proiectului, noua sală va atinge parametri acustici de înaltă calitate datorită formei și dimensiunilor sale. Ghidați de cea mai bună practică din domeniul acusticii, propunem o sală de formă „Shoe-Box” care este considerate regina a tuturor formelor. Datorită geometriei și volumului (înălțime/lungime/lățime) si susținuta si prin panouri acustice (panouri reflectorizante și absorbante), sunetul va obține forță, plenitudine, claritate, acuitate și dinamică a sunetului așa cum este necesar pentru muzica simfonica. In baza unui calcul preliminar, timpul de reverberație obtinut este de 1,8 -2,0 secunde la frecvențe medii.