ro | en
Help Campus
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectură publică”

Help Campus

Autori: arh. Ruben Pintea, arh. Alexandru Ambrosă, arh. Dragoș Măzărianu, arh. Cosmin Păduraru
Birou de proiectare: AMBROSA PINTEA ARCHITECTURE SRL

Comentariul autorului

Proiectul reprezintă o propunere de proiectare pentru un centru de retragere pentru tinerii pacienți cu TSA.

Aflându-ne într-un context natural atât de bogat, ne-am dorit ca natura să primeze și arhitectura să se contopească în peisaj. Am gândit un volum aplatizat ce se întinde organic pe platoul larg al sitului, cu înălțime redusă (P+1) și o geometrie liberă care se apropie de scara umană și creează un mediu cât mai prietenos copiilor.
Încă de la intrarea pe sit, utilizatorii au flexibilitatea de a alege multiple trasee pietonale conectate ce conduc către ansamblu și
zonele de terapie și relaxare exterioare lui.
Volumul circular propus, o formă perfectă, are capacitatea de a deveni un reper pentru contextul în care se află. Cercul se orientează spre peisajele spectaculoase din împrejurimi. Spre centrul său dezvoltă o grădină senzorială amplă ce favorizează pătrunderea luminii naturale în spațiile interioare. Aceasta a fost gandită ca fiind un spațiu protejat de relaxare și activități de terapie pentru utilizatori atât iarna cât și vara. Construcția funcționează ca o barieră împotriva vânturilor montane și creează un microclimat mai blând în anotimpul rece.
La nivelul parterului, spațiile comune pentru relaxare și terapie se orientează spre curtea interioară, zonă ce invită la comuniune. Unitățile individuale de cazare privesc spre peisajele spectaculoase ce înconjoară situl. Etajul 1 beneficiază de o terasă grădină amplă ce maximizează suprafața verde din ansamblu și contribuie la procesul de însănătoșire. Spațiile generatoare de zgomot au fost poziționate la subsol (beneficiind de curți de lumină) pentru a nu perturba activitățile de terapie.
Forma circulară a ansamblului propus a permis crearea unei circulații simple, optimizate și intuitive. Aceasta este predictibilă și fără fundături, benefică pentru pacienții cu TSA. Deschiderea vizuală permanentă spre curtea interioară le oferă o orientare bună în ansamblu și capacitatea de a anticipa spațiile pe masură ce le parcurg.
Fiecare spațiu interior comunică direct cu natura prin suprafețe vitrate generoase. Astfel, lumina naturală are un impact puternic pozitiv asupra sănătății.
Au fost folosite echipamente de umbrire pentru controlul luminii și a efectului de strălucire în toate spațiile interioare, acesta fiind un aspect crucial pentru persoanele cu TSA.
Am gândit un ansamblu sustenabil, cu un grad ridicat de eficiență prin principii clare de proiectare. Volumul compact are un raport optim de plin gol în care fiecare spațiu al ansamblului este iluminat natural. Terasele exterioare acoperite permit pătrunderea razelor blânde ale soarelui în perioada de iarnă, încălzind spațiul interior și vara previn supraîncălzirea prin umbrire.
Întreg ansamblul folosește un singur modul care se repetă și se multiplică în funcție de gabaritul necesar spațiilor propuse. Această modularitate permite o optimizare a costurilor și a procesului de construire. Materialele folosite sunt reciclabile și reuitilizabile, contribuind la ciclul de viață sustenabil al clădirii. Lemnul este materialul predominant al fațadei și al interioarelor, creând o atmosferă caldă și domestică pentru copii. Totodată, acesta este ecoul împrejurărilor rurale din Uricani.
Imaginea ansamblului a fost gândită ca o structură ușoară, cu elemente prefabricate ce reduc masivitatea volumului. Acoperirea cu șarpantă a fost folosită atât pentru integrarea în modul de construire local, ca raspuns la nivelul de precipitații din zonă dar și pentru o integrare optimă a panourilor fotovoltaice generatoare de energie solară.
Fațada exterioară este ordonată de un pas de structură, un stâlp fusiform - detaliu ce contextualizează limbajul arhitectural propus amintind de un motiv tradițional local: fusul.
Culorile folosite se regăsesc în natură și nu au un contrast puternic, acestea fiind ideale pentru persoanele cu TSA și având un efect benefic demonstrat în contextul unei expuneri la ele pe durată lungă.