ro | en
Capelă

Capelă

Autori: dr. arh. Ruth-Adalgiza Iacob
Birou de proiectare: RHIAS ARCHITECTURE

Colaboratori:
Randări: Andrei Cumpănășoiu și Ruth-Adalgiza Iacob

Comentariul autorului

Într-o lume în care diversitatea spirituală este tot mai accentuată, recunoașterea și respectarea diferitelor nevoi spirituale devin imperative. Într-un astfel de context, o capelă devine un loc în care barierele sunt estompate, ca semn al recunoașterii și al respectului față de diversitatea spirituală a oamenilor proveniți din diferite contexte culturale și religioase. Astfel, capela se constituie într-un refugiu al liniștii și introspecției, care are sarcina să favorizeze sau chiar să găzduiască procesul găsirii unui echilibru între exterior și interior, între haosul lumii materiale și ordinea lumii spirituale.

Acest proiect este conceput având în atenție comunitatea de angajați ai unei mari companii și are scopul de a oferi o oază de reverență, calm și introspecție în incinta complexului companiei. Propunerea folosește pătratul, ca formă ideală, pentru a defini un spațiu orientat spre interior. Este vorba de un spațiu central, cu un centru excentric marcat de o deschidere zenitală, de asemenea pătrată, ce creează un punct focal și o legătură directă cu cerul. Propunerea folosește elemente din lemn stivuite, cu o secțiune pătrată de 20x20 cm, pentru a crea pereți cu grosimi variate. Lemnul este propus în nuanțe deschise care ajută la crearea unei atmosfere pozitive, intime și protectoare.

Spațiul este definit de două axe orizontale (Est-Vest și Nord-Sud) și un ax vertical ce unește pământul cu cerul. Pe axa Est-Vest, ambele capete au deschideri în pereții volumului. La capătul estic, deschiderea evidențiază o prezență subtilă a crucii, reprezentând orientarea spațiului de rugăciune. La capătul vestic, deschiderea corespunde cu intrarea, decupată din cel mai gros perete, creând un spațiu de trecere cu o înălțime minimă de 2 metri. Această alegere stabilește un contrast între spațiul de trecere și spațiul central semnificativ mai înalt, amplificând percepția dimensiunii verticale. Capetele axei Nord-Sud sunt în interiorul volumului – o nișă pentru șezut și un element de suport, vertical, cu un motto spiritual gravat pe el. Intersecția perpendiculară a axelor orizontale indică axul vertical și deschiderea zenitală.

Spirala care acoperă spațiul evocă o mișcare verticală nesfârșită, accentuată de golul zenital care permite spiralei să pară indefinită. Spirala subliniază Axis Mundi, reprezentând conexiunea verticală între cer și pământ.

Un astfel de spațiu este nu doar un răspuns la nevoile spirituale ale oamenilor, ci și o manifestare a modului în care arhitectura poate servi drept un instrument de reunire și revitalizare a comunității. Prin intermediul său, căutarea este de a oferi un mediu în care oamenii pot găsi liniște, un cadru pentru reflecție și, mai ales, o conexiune profundă cu esența lor interioară, cu ceilalți și cu Divinitatea.