ro | en
Diploma Show 2023

Diploma Show 2023

Autori: Arh. Teodor-Ioan Staicu, Designer Omid Ghannadi, Arh. Ana Georgescu, Arh. Ilinca Ghannadi, Arh. Diana Curca, Stud.Arh. Maria Cheptea, Stud.Arh. Eduard Kӧrner
Birou de proiectare: I.O.G ARHITECTURA

Colaboratori:
Organizat de: The Institute
Foto: Sabin Prodan, Roald Aron

Comentariul autorului

Diploma Show este un eveniment cultural de mare amploare ce are loc în fiecare toamnă în București și are ca temă principală expoziția lucrărilor de diplomă realizate de noua generație de artiști, arhitecți și designeri, în cazul de față absolvenți ai promoției 2023. Provocarea amenajării spațiilor expoziționale a fost cu atât mai mare cu cât Diploma Show 2023 a sărbătorit ediția aniversară de 10 ani. Expoziția-eveniment a avut loc la Combinatul Fondului Plastic, un ansamblu compus din mai multe clădiri multifuncționale, care aparține Uniunii Artiștilor din România.
Încă de la începutul proiectului am remarcat potențialul mare pentru curtea centrală a Combinatului. Acest spațiu exterior, prin delimitarea sa pe două laturi de clădiri cu o înălțime similară capătă valențe de piațetă. În cazul proiectului curent, curtea devine un foaier exterior pentru cele 10 săli expoziționale. Plecând de la gândul activării curții, un loc de unde pornești și te întorci mereu pentru a explora expoziția, apare ideea unui parcurs. Acest traseu prinde contur printr-un fir roșu care conduce parcursul expoziției de la accesul în incintă până la ultima sală, nr.10, Galeria Senat. Primul element al acestui traseu este o instalație care inrămează întreaga intervenție în spațiul public. Această poartă de acces este realizată din suprafețe reflectante roșii ce introduc vizitatorul în ritmul expoziției prezentând în același timp, la finalul traseului, expozanții și organizatorii evenimentului.
Firul roșu animă curtea centrală sub forma unor banchete așezate fluid printre spații plantate, devenind astfel și loc de stat și generator de trasee. În interiorul expoziției firul roșu ia forma unui covor îngust ce înconjoară toate lucrările expuse în cele 10 săli. Traseul pornește de la sala Una Galeria și continuă cu: Iomo Gallery, Art Safe, Garaj, Holul, Scenografia, Spațiul The Institute, Galeria Sector 1, Gater, și se finalizează cu Galeria Senat. Celor 10 spații le corespund 10 cifre volumetrice luminate care marchează și cei 10 ani de Diploma Show.
Galeria Senat, nr.10, este locul unde s-au organizat evenimente și conferințe, un spațiu multifuncțional. Accesul în Senat este semnalizat cu un portal luminos realizat din profile led albe și verzi, ce se opresc într-un tavan placat cu plexiglas reflexiv, oglindind firele luminoase și trecerea în galerie. În această sală a avut loc prezentarea de modă din seara deschiderii. Pentru acest eveniment s-a construit o instalație ce face aluzie la holurile caselor de scară socialiste. După Fashion Show instalația a devenit suport pentru expoziția pieselor vestimentare de la facultățile cu profil.
În final, cea mai mare reușită a proiectului este aceea de a anima curtea centrală, devenită spațiu de stat și de socializare, asemenea unui foaier exterior. Expozițiile sunt alipite acestui centru puternic, ghidate de firul roșu, asemenea parcursului profesional al unui artist, fluid și liber.