ro | en
Izolare într-o serie de stări liminale 2023

Izolare într-o serie de stări liminale 2023

Autori: arh. Maria Ghement, arh. Justin Baroncea

Colaboratori:
Sound Design: Vlaicu Golcea
Coregraf : Simona Deaconescu
Artist plastic: Ramon Sadîc
Istoric: Mihai Burcea
Sociolog: Bogdan Iancu
Performeri: Ioana Marchidan, Andrei Boariu, Georgeta Corca, Simona Dabija, Maria Luiza Dimulescu
grafica: Cristina Ginara | Maria Ghement | Justin Baroncea
Foto: Andrei Margulescu | Robert Ghement
Curator: Alexandru Ion Radu
Corpuri Iluminat: Almalux
Foto: Robert Ghement, Andrei Margulescu

Comentariul autorului

Fiecare proiect din cadrul /SAC@Malmaison contribuie la reinterpretarea periodică a memoriei spațiului prin includerea informațiilor care țin de identitatea istorică a clădirii în fluxul comunicării dintre autorii instalațiilor performative și public.
Proiect 2 - Izolare într-o serie de stări liminale- instalație performativă.
Prin fuziunea unor elemente de artă performativă cu elemente de instalație artistică, se creează un context imersiv în care artiștii și performerii interacționează cu publicul și spațiul în timp real.
Spectatorii devin suport pentru informația despre istoricul clădirii, construind o compoziție dinamică, intrând în dialog nu doar unul cu celălalt ci și cu spațiul, performerii și peisajul sonor.
La sfârșitul fiecărei reprezentații, participanții compun un panou de informație care devine exponat sau activează spații din traseul până la galerie.
În 2023, suprapunerea instalațiilor “Izolare într-o serie de stări liminale” și “Scufița Magenta” a lui Dumitru Gorzo, a fost singurul moment în care componentele celei din urmă au fost repoziționate integral pe hol.
Acest lucru a implicat repoziționarea în cadrul etajului 2 al clădirii Malmaison a zonei în care spectatorii asamblează panourile compuse din vestele cu extrase din textele despre istoria Malmaison.
Garderoba, avizierele si recepția au fost amplasate pe holul casei scării și integrate în același aparat de acces împreuna cu standul mobil și proiecția montajului video.
“Izolare într-o serie de stări liminale” a inclus și un cadru informativ referitor la viața cotidiana din perioada anilor ‘50 și ‘60 sub forma unei arhive suspendate (8.75 x 10.00 m) alcatuită din extrase de ziar prinse într-un năvod agățat de structura metalică a planșeului.
Ziare din anii ‘50-’60 - umplutură din tocurile ușilor montate de muncitorii care au renovat clădirea în acea perioadă - au constituit pretextul instalației artistului Ramon Sadîc.
Ziarele mototolite au fost recuperate de comunitatea artiștilor din Malmaison, etaj1, la reabilitarea din ianuarie 2021.