ro | en
Calendar Pastoral
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / expoziții, standuri și scenografie”

Calendar Pastoral

Autori: arh. Constantin Goagea, arh. Ioana Vlaș, arh. Cristina Ginara-Ivanof
Birou de proiectare: Zeppelin Design

Colaboratori:
Manager proiect: Barz Mirela Ana
Asistent manager: Kosinszki Sorin Alin
Expert patrimoniu cultural: Nemes Nicoleta
Responsabil promovare: Chiș Timur Vasile
Responsabil financiar: Chiș Anuța
Animație și voce: Ioana Trușcă
Modelare și print 3D: Ștefan Boca
Producție: Atelier Set, Printcenter București
Poze: Mark Varga
Foto: Mark Varga

Comentariul autorului

Ca în toate celelalte regiuni ale țării, în Maramureș păstoritul este o practică profund ritualizată, care organizează viața satului și a păcurarilor în fiecare anotimp în jurul producerii laptelui - elementul de care depinde succesul anului pastoral. Mana - care reprezintă calitatea laptelui – nu depinde doar de abilitatea păcurarilor de a avea grijă de oi, ci și de natura dezlănțuită, de animalele sălbatice sau chiar de făpturi mitice, care pot pune în pericol turma sau producția de lapte. Toate aceste forțe – naturale sau magice – trebuie îmblânzite prin ritualuri care le sunt cunoscute doar oamenilor locului. Expoziția Calendar Pastoral invită vizitatorul în lumea în continuă mișcare a păcurarilor maramureșeni, recreată din elemente simbolice și prezentată prin mijloace vizuale, auditive, tactile, care permit o înțelegere intuitivă a acestei lumi arhaice.
Pendularea sezonieră între sate și stână este surprinsă de o animație care cuprinde atât aspectele care țin de îngrijirea turmei și de producerea cașului în fiecare anotimp, dar și elemente ritualice menite să sporească cantitatea și calitatea laptelui. Povestea începe odată cu venirea primăverii, când se serbează Mulsul Măsurii, festivitate în timpul căreia se stabilește cantitatea de lapte pe care o mioară o dă la o mulsoare. Vara petrecută la stână are în centru ritualul aprinderii „focului viu”, prepararea cașului și mulsul prin potcoavă, obicei magic de recuperare a laptelui. Toamna, turma se întoarce în sat și se pregătește pentru iernat.
Geografia perindărilor turmelor de la sat la stână și înapoi este redată printr-o dioramă, unde putem vedea drumul oilor dar și primejdiile pe care le întâlnesc trecând prin păduri, pe lângă ape și sate, toate populate de spirite sau personaje negative ce pot lua mana laptelui. Diorama are o animație pe fundal, care ilustrează schimbarea anotimpurilor și o serie de oglinzi laterale, care fac ca universul recreat să pară nesfârșit, contribuind la imersarea vizitatorului în poveste. Un caiet cu fotografii care surprind viața păcurarilor maramureșeni, adaugă elementelor simbolice din cadrul dioramei o dimensiune foarte concretă. Păcurarii capătă fețe și obiectele pe care le mănuiesc au forme. De altfel, expoziția cuprinde și câteva dintre obiectele specifice păstoritului între care vedetele sunt talăngile și clopotele de diferite dimensiuni, care pot fi lovite cu mici ciocane metalice, sunetele rezultate dând senzația unei turme aflată în mișcare. Vizitatorii pot contribui astfel și ei la ambientul sonor al expoziției. Peisajul sonor - compus din sunete de fluier, din behăit de oi și din cântecele păcurarilor - este amplificat de instalația cu clopoței, care devine o poartă empatică de intrare în lumea pe care expoziția o surprinde.
Prin abordarea care se bazează pe elementele vizuale și auditive, expoziția Calendar Pastoral invită vizitatorii să își pună imaginația în funcțiune. Aceștia pot înțelege esența unei practici complexe, cum este cea a păstoritului, dar își pot imagina și poveștile din jurul ritualurilor prin care păcurarii se asigură că turma e în bună ordine și că oile vor da lapte.