ro | en
Instalația Oglindește-ți Comunitatea

Instalația Oglindește-ți Comunitatea

Autori: arh. Dorin Ștefan Adam
Birou de proiectare: mânadelucru

Colaboratori:
Design: arh. Ana Sandu, arh. Dima Alexandru (mânadelucru)
Producție: Horace Media, Optimal Gama Construct
Beneficiar: UniCredit pentru Festivalul Internațional de Teatru Sibiu
Foto: Laurian Ghinițoiu

Comentariul autorului

Instalația Mirror Your Community, din cadrul Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, vorbește despre oameni, despre spațiu public și despre un festival care, prin cultură, aduce oamenii în spațiu public.
Oglinda e să nu te mulțumești cu ce vezi în ea, oglinda e să te bucuri de tine cel care se privește dar care își acordă timp să nu privească doar suprafața formei atractive. Oglinda e să înțelegem că avem valoare doar împreună și că fiecare cu el însuși contribuie la binele comun. Oglinda e conștientizarea bunul comun, a patrimoniului moștenit, a unui oraș în care au coexistat mai multe culturi și generații, conștientizarea unui timp, că nu doar prezentul contează și că prezentul are valoare prin moștenirea lui. Moștenirea înseamnă urme construite dar și memorie individuală. Oglinda înseamnă încredere unii în alții, înseamnă și exacerbarea eului exprimat în selfie-uri dar și răgazul de a nu scoate telefonul să te fotografiezi atunci când te vezi.
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu celebrează arhitectura aducând spectacolele în spațiu public, făcând din fațadele clădirilor o mare scenă sau un mare fundal pentru locurile întâlnirilor oamenilor. Clădirile nu mai sunt doar ale listelor de patrimoniu ci sunt un patrimoniu viu prin oamenii orașului.
Propunerea nu este o așa-zisă oglindă, ci mai degrabă, este un zid lung, fin, subțire, de 18 metri lungime, cu o înălțime de 2 metri și jumătate cu o caracteristică aparte și anume aceea de a arăta.
Toate zidurile clădirilor arată ceva. Fațada unei clădiri este un zid și arată o față a clădirii, dar fațada clădirii nu are sens fără interiorul clădirii și fără exteriorul ei. Cu alte cuvinte, o față nu reprezintă doar o interpunere între două medii. Acest zid lung este o suprafață oglindată foarte clară. Suprafața asta oglindată foarte clară este o fotografie a tot ceea ce se întâmplă în afara dar și în interiorul unui loc. În afară fiindcă oglindește spațiul cetății - spațiul strângerii împreună - și, cel mai important într-un festival este aflarea împreună a oamenilor care caută cultură. Interiorul clădirii nu este vizibil, simpla situare în fața zidului, a oglinzii, nu permite vederea în parterul casei albastre. Imaginea va fi a unui parter al casei albastre decupat de imaginea publică.
Sibiul, prin intermediul caselor și arhitecturii sale, case ce aveau la nivelul parterului atât magazine, cât și ateliere ale meșteșugarilor, conduce la ideea că spațiul public se transforma. Iată de ce apreciem orașele de acest gen, fiindcă spațiul public nu începe din limita porții deschise, adică a renunțării abrupte a spațiului privat. Orașul se caracterizează ca o infuzare, o întrepătrundere a publicului cu privatul, o transformare într-un semi-public dozat.
Oglinda transformă spațiul public. Aceasta arată cum sunt persoanele în acel spațiu public, dar permite și spațiului public să intre în clădire. Oglinda duce spațiul public și din perspectiva privitorului, aparții parterului casei albastre, împreună cu toți ceilalți care sunt lângă și se oglindesc în zid.