ro | en
As above, so below

As above, so below

Autori: arh. Iuliana Georgiana Damir, Corina Boboc Giorgescu, Abigail Andrea Almaguer
Birou de proiectare: Iuliana Damir Studio

Colaboratori: Ordinul Arhitectilor Filiala Iasi
Foto: Ordinul Arhitectilor Filiala Iasi

Comentariul autorului

Proiectul As above, so below este un proiect câștigător în cadrul competiției arhitecturale “Iașul își deschide curțile” organizate de Ordinul Arhitecților Filiala Iași, în cadrul evenimentului Romanian Creative Week, desfășurat în mai 2023.
Proiectul este situat în curtea Palatului Universitar din Iași - clădire reper arhitectural încă din 1897 și important spațiu al memoriei. Aceasta este edificiul în care s-a înființat prima universitate modernă a României, iar astăzi cuprinde 15 facultăți și numeroase centre de cercetare și este situat într-unul dintre cartierele istorice ale orașului – Copou. De asemenea, adăpostește Sala Pașilor Pierduți care conține 19 picturi murale realizate de pictorul Sabin Bălașa, gândite ca o reprezentare a spiritualității românești.
Cele două curți , conturate precum două cortine de teatru, ce delimitează Aula Magna „Carmen Sylva” devin cadrul pentru dezvoltarea proiectului As above, so below. Acesta își propune să atragă atenția asupra patrimoniului construit al orașului Iași, potentand dualitatea spațială, metaforele conceptuale date de istoria locului și povestea picturilor lui Sabin Bălașa.
Dualitate este în sine cuvântul definitoriu pentru cele două curți ce se află în oglindă una față de cealaltă și sunt conectate printr-un pasaj de trecere pietonală ce devine metaforă a unificării. Asemenea titlului As above, so below, și a tablourilor lui Sabin Bălașa, proiectul ilustrează prin intermediul materialul textil legătură dintre planul terestru și planul astral. De asemenea, dualitatea dintre microcosmos – individul și macrocosmos – societatea . “Which is below is like which is above and which is above is like which is below” ce înseamnă că orice se întâmplă pe pământ se reflectă în planul astral. Partea „de sus” s-ar putea referi la natură și cosmos, partea „de jos” s-ar putea referi la ceea ce se întâmplă în interiorul nostru că ființe umane și creaturi. De asemenea, microcosmosul, poate acționa ca o versiune în miniatură a lumii exterioare, macrocosmosul. Orice se întâmplă într-o componentă este obligat să o afecteze pe cealaltă.
Așadar , reprezentarea vizuală este oferită de o eșarfă de material textil ce pornește metaforic din planul astral – etajul al doilea al Palatului Universal, ajunge în planul orizontal terestru, urcă pe pavilionul aflat în momentul de unificare dintre cele două curți și se oglindește în aceași metodă în cealaltă curte. Astfel se crează o conexiune vizibilă a corpurilor clădirilor Universității, precum se manifestă și în planul fizic al cunoașterii.