ro | en
Locuințe înșiruite

Locuințe înșiruite

Autori: arh. Ioan-Răzvan Molie, arh. Matei Năstase, arh. Mihai Pandele, arh. Anca Ciubancan, arh. Ana-Maria Apahidean
Birou de proiectare: IMDS

Comentariul autorului

Cu privire la tematica locuințelor înșiruite și cum ar putea fi acestea reinventate în condițiile actuale post-pandemice, am găsit oportună asocierea tipologică a patru „apartamente cu curte’’ variate într-o suită de 12 locuințe. Diversitatea socială poate contribui prin eterogenitatea ei la dezvoltarea armonioasă a unei comunități atunci când condiția unei arhitecturi inclusive este satisfăcută.
Ideea de a obține un volum recognoscibil în spațiul urban, prin alăturarea unor tipologii diferite dar gândite în scopul de a genera un dialog în limbajul arhitectural, determină calitatea spațiului construit și relația dintre spațiul interior și exterior.
Proiectul se poziționează la granița dintre locuințe individuale, cu spațiu exterior bine definit și locuințe colective, care sunt definite de un ansamblu comun, oferind deopotrivă acces la intimitate, asigurat prin curțile de lumină, dar și la comuniune prin terasele generoase.
Arhitectura incluzivă propune o abordare care acordă prioritate creării de spații de locuit primitoare, accesibile și confortabile, care se adresează unei game variate de locuitori. Casele înșiruite, adesea găsite în medii urbane, cum este și acest exemplu propus în Bacău, pot găzdui comunități vibrante, incluzive, posibile prin gesturi arhitecturale bine gândite.
Arhitectura incluzivă a caselor înșiruite încearcă să reducă din barierele fizice și sociale, făcând aceste unități rezidențiale nu numai plăcute din punct de vedere estetic, ci și practice și primitoare pentru toți utilizatorii, indiferent de vârstă, abilități sau medii de proveniență.
În ansamblu, acest proiect de arhitectură inclusivă își propune să creeze un mediu care să promoveze echitatea, să ofere o experiență plăcută pentru toată comunitatea, indiferent de abilități sau de nevoi specifice și să constituie un exemplu de bună practică.