ro | en
Locuință Moara Vlăsiei

Locuință Moara Vlăsiei

Autori: arh. Ștefan Bianco, arh. Marius Diaconu, arh. Andra Angheluță, arh. Angela Dumitrescu
Birou de proiectare: Prographic Architecture Studio

Colaboratori:
Structura: ing. Cosmin Ispas
Instalații: ing. Alexandru Anghel

Comentariul autorului

Retreat House reprezintă conceptul de locuire inspirat din casa traditională, o locuință individuală joasă, definită de spații la scară umană, ușor controlabile vizual și fizic, pentru a sugera legatura dintre locuitor și casă, legatură prezentă și la casa tradițională romanească. Formele simple și direcțiile clare de dezvoltare ale volumului sporesc împământenirea casei și îi dau stabilitate în spațiu. La nivelul materialității, metalul negru intermediază legătura dintre cărămida reutilizată și lemn.
Volumul izolat, compact, se deschide direct către grădină, prin intermediul partițiilor de sticlă și al terasei deschise. Astfel, zona de grădină fuzionează cu interiorul, aceasta formând un fundal natural pentru zona de zi. Texturile utilizate redau întregului cadru o notă liniștitoare, confortabilă, amintind de o atmosferă familară.

Din punct de vedere funcțional, locuința este tratată pe doua niveluri, asigurând zona de zi la parter, iar zona de noapte la etaj. Zona de zi orientată către latura sudică a terenului se deschide generos către grădină și către stradă prin partiția din sticlă, spațiul interior reușește astfel sa relaționeze cu exteriorul într-un mod natural, organic. Locul de luat masa interior devine punctul focal al casei și spațiul de adunare al întregii familii, oferind perspective atât către exterior cât și către restul spațiilor de zi cu care relationează în mod direct. Locul de luat masa așezat pe terasa acoperită devine extensie a zonei de zi, iar grătarul și piscina devin extensii ale terasei. În completarea zonei de zi și a locului de luat masa, regăsim la nivelul parterului și o bucătarie inchisă, complet utilată și dotată, pregatită să facă față adunărilor aniversare cu familia sau prietenii, care are în proximitatea sa și o depozitare generoasă. Biroul este dispus izolat față de zona de zi, fiind o oază de liniște. Zona tehnică a casei include un garaj închis, în continuarea căruia sunt așezate grupul sanitar de serviciu și camera tehnică, toate acestea integrându-se discret în partiul casei. Accesul către mansardă este facilitat de o scară situată în proximitatea intrării în locuință. Mansarda este spațioasă și luminoasă, cu ferestre care permit luminii naturale să pătrundă în fiecare încapere. La acest nivel se găsesc trei dormitoare generoase, fiecare cu propriul său spațiu de depozitare precum și două băi.