ro | en
Kreuzsaal | scaun + bancă

Kreuzsaal | scaun + bancă

Autori: arh. Matei Eugen Stoean

Colaboratori:
consultanți și coautori proiect complex de arhitectură CBROM: arh. Șerban Sturdza, arh. Tudor Elian
detaliere și producție: Atelier Vast
lead maker: Cezar Cocoș
Foto: Matei Eugen Stoean, Vlad Albu

Comentariul autorului

Kreuzsaal sau Sala Crucilor din Centrul Bisericesc Român Ortodox din München este o sală hipostilă aflată sub spațiul central al bisericii din ansamblu. Sala are multiple utilizări – de la spațiu liturgic la loc pentru agape, conferințe, dezbateri și evenimente comunitare. Mobilierul format din scaune și bănci a fost proiectat pentru a deservi toate aceste utilizări ale spațiului și valențele sale diferite.

Designul lor este conceput în relație cu arhitectura spațiului și materialele primare ce îi conferă identitate sălii – cărămidă plină, beton aparent, fier forjat, tablă groasă, lemn, pânză. Masivitatea elementelor constructive ale sălii este transpusă în piesele de mobilier din lemn de culoare închisă care definesc lateralele sălii, devenind ca un soclu al întregului spațiu din care se nasc nișele arcuite din cărămidă aparentă.

Realizate din stejar masiv, obiectele de mobilier sunt compuse din elemente ce sunt așezate astfel încât să se întrevadă cum fiecare piesă descarcă forțele pe cealaltă, fără a avea prinderi vizibile. Totodată, datorită distanțării dintre elementele structurale și a lipsei unor continuități vizuale între spătar și picioare, o privire de aproape le percepe mult mai delicate și fragile decât sunt. Lipsa ornamentelor, caracteristice pentru obiectele de mobilier din interiorul lăcașurilor de cult, este suplinită de prețioase și subtile intarsii de alamă din zona mânerelor ce au și rolul de marca și proteja colțul, totodată conferindu-i și un rol practic – acela de a se putea agăța și sprijini diverse obiecte.

Dacă băncile sunt așezate în partea centrală a sălii și delimitează laturile de nord și de sud, complimentând arhitectura spațiului, scaunele au fost dimensionate pentru a fi așezate în Altar/Capela de la est. Toate piesele sunt mobile și concepute pentru a fi așezate în diverse poziții în interiorul sălii, de sine stătătoare sau completate cu alte obiecte de mobilier (saune stivuibile, mese etc.) în funcție de evenimentele ce au loc.