ro | en
Kukeri Colectie
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / design de obiect”

Kukeri Colectie

Autori: arh. Eliza Yokina

Colaboratori:
Atelier Kairos: Horia Berca, Sorin Urziceanu
Foto: Catalin Georgescu, Atelier Kairos, ASSER SVIDENSKY, newyorker mag, Roald Aron

Comentariul autorului

Kukeri

Colecția de covoare este inspirată de ritualurile ancestrale bulgărești, desfășurate la începutul fiecărui an, mai ales în partea de sud a țării.
Kukeri (кукери) sunt bărbați bulgari care poarta costume elaborate si practica ritualuri tradiționale menite să sperie spiritele rele. Această tradiție bulgareasca este practicată încă din vremea tracilor și este de origine tracică. Este considerat a fi ultimul ritual păgân din Europa care a rezistat până in zilele noastre, iar în 2015, festivalul Surva a fost desemnat ca sit UNESCO al patrimoniului cultural imaterial.
Costumele sunt făcute din îmbrăcăminte de blană de capră, oaie, măști înfricoșătoare care acoperă fețele cu totul, creând o senzație de frică în privitori și clopote mari, zgomotoase care atârnă de centurile performerilor. Costumele, măștile și dansul sunt un act de putere și conexiune cu lumea nevazută. Găsesc universul creat de acest ritual ca unul deosebit de estetic. Privind ritualul te cuprind fiori și o senzație puternică de frică, bucurie și extaz în același timp. Dansul are ca scop să alunge spiritele rele adunate iarna și să facă loc primăverii.
Văd covorul ca pe o expresie a universului, ca pe un obiect care încorporează o tradiție. Am căutat cea mai puternică expresie a rădăcinilor noastre și așa am decis să aduc în atenție unul dintre ultimele ritualuri păgâne din Europa. Intenția mea este să aduc prin acest design puterea dansului, a credinței, a fricii, a entuziasmului și a bucuriei întruchipate într-un obiect de zi cu zi, explică autorul.
Kukeri - covor cu inspirație ritualică care aduce bucuria dansului aproape și ține spiritele rele departe devenind o prezență cu semnificație în casă.
Covorul este făcut dintr-un mix de lână în culori naturale și mătase colorată cu pigmenți naturali, urmărind cât mai fidel și costumația din care se inspiră. Culoarea are scopul de a reda emoția și stările prin care trece performerul.
Producătorul este brand românesc care combină designul contemporan cu măiestria tradițională tibetană pentru a crea covoare excepționale, folosind tehnica „hand knotted” (tehnica înnodării manuale) și cele mai bune materiale (lână tibetană, mătase pură chinezească sau cânepă).
Fiecare covor este realizat integral manual și exclusiv la comandă și poate fi personalizat în dimensiune, culori și materiale, pentru a deveni o piesă cu adevărat unică.
Producătorul este membru Label Step – organizație mondială non-profit ce se asigură că artizanii din industria covoarelor beneficiază de condiții de muncă etice. Fiecare covor cumpărat susține o mică comunitate de artizani.