ro | en
Inventariere patrimoniu vernacular Mușetești, jud Gorj

Inventariere patrimoniu vernacular Mușetești, jud Gorj

Autori: arh. Cristina Chira
Birou de proiectare: Fundația Maria

Colaboratori:
Coordonatori: arh de int. Mihaela Lazăr
arh. de int. Dan Ionescu
Studenți:
stud. arh. Alexandra Aluchi
stud. arh. Andreea Feraru
stud. arh. Andreea Vișan
stud. arh. Gabriela Neagu
stud. arh. Mădălina Ganciu
stud. arh. Mădălina Cimpoieru
stud. arh. Diana Ene

Comentariul autorului

Biserica de lemn din Mușetești a fost construită în anul 1751, ctitorie a lui Dumitru Rusu și Preda Negruțoiu. Potrivit tradiției, biserica a fost construită din vale de Mușetești, la Anini, unde era cimitirul satului și a fost mutată de Petre Neagoe și așezată cu stăruința acestuia, chiar lângă hotarul satului Mușetești, marcat de o piatră rotundă ce se găsește în biserică, în naos, lângă peretele din partea stângă. Nu se cunosc foarte multe date despre istoricul clădirii, acesta va constitui una dintre viitoarele direcții de investigare care vor fi abordate în cadrul ediției a III-a a Școlii ”Constantin Brâncuși”.
În cadrul Școlii Internaționale pentru Patrimoniu, Artă și Cultură ”Constantin Brâncuși”- ediția a III-a s-a dorește demarat studiile necesare elaborării unui proiect de intervenții de urgență absolut necesar pentru salvarea bisericii de la colaps și pentru realizarea un proiect de restaurare completă- cu toate etapele necesare recondiționării, și, ulterior, obținerii avizelor necesare refacerii, restaurării, conservării și întreținerii monumentului istoric cu scopul de a realiza practic restaurarea propusă.
Astfel că, într-o primă etapă s-au efectuat:
- Evaluarea preliminară a monumentului. Scopul: dobândirea unei imagini generale asupra monumentului și a contextului acestuia; identificarea stării de conservare și planificarea următoarelor etape ale proiectului. Se urmărește evaluarea importanței culturale, istorice, a stării de conservare.
- Releveul de detaliu al monumentului: stabilirea cotei 0 cu ajutorul vagrisului, trasarea axelor principale, relevarea tuturor elementelor de lemn ale bisericii, a tipurilor de îmbinăeri, a degradărilor, a tehnicilor de meșteșug folosite și a diferitelor urme și semne de pe suprefețele bisericii.
- Elaborarea unui studiu istoric preliminar. Intervievarea sătenilor.
Ulterior, această etapă va fi completată cu:
- Realizarea unui studiu dendrocronologic- prin colaboarearea arhitecților cu istorici și dendrocronologi.
- Studiu arheologic- dacă va fi considerat necesar.
- Studiu geo, expertiza biologică și de structură.
- Studiu de parament și analiza tencuielilor.
- Consultarea meșterilor locali.
- Elaborarea proiectului de conservare/restaurare.