ro | en
Școala de vară UAUIM. Schönberg 2023
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”

Școala de vară UAUIM. Schönberg 2023

Autori:
Coordonatori ateliere practice: asist. dr. arh. Ioana Ardelean, UAUIM București, conf. dr. arh. Liviu Gligor, UAUIM Sibiu, Sebastian Bethge, dulgher restaurator, Zaharia Păcală, meșter fierar
Coordonator de proiect: dr. arte viz. Claudia Popescu, CED UAUIM, București
Responsabil administrativ: Alina Șamu, Martin Maurer CSAV UAUIM Sibiu
Foto: dr. arte viz. Valentin Popescu, UAUIM București
Coordonator expo & identitate vizuală: șef. lucr. dr. arh. Cristina Constantin, UAUIM Sibiu
Birou de proiectare: UAUIM

Colaboratori: Școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023, este realizată de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” prin Centrul Expozițional Documentar - Muzeul Școlii de Arhitectură în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și al Fundației Prințul de Wales

Comentariul autorului

Școala de vară IMUAU Summer School. Schönberg 2023 nu a fost despre muzica dodecafonică (a compozitorului Schönberg), ci despre “armonii vernaculare” (ca să cităm titlul unei prelegeri) stabilite între gospodăria Casa Verde, participanți și peisajul satului Dealu Frumos. Atelierele școlii de vară au fost de restaurare (pentru elemente tradiționale săsești, precum un oblon și ușa Gospodăriei Casa Verde) sau de integrare în specificul zonei (refacerea acoperișului bucătăriei, crearea de zăvoare tradiționale pentru poarta gospodăriei).
Școala de vară a fost realizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" prin Centrul Expozițional Documentar - Muzeul Școlii de Arhitectură, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură - Sibiu și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară – Dealu Frumos, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, și al Fundației Prințul de Wales.
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” prin diferitele sale departamente, este tot mai prezentă în cadrul comunităților ce au ca scop protejarea patrimoniului și promovarea modelelor de bună practică în domeniul conservării și restaurării de arhitectură, pentru păstrarea specificul local și pentru perpetuarea tehnicilor tradiționale de construcție.

Desfășurarea școlii de vară (16 -30 iulie 2023)
Prin continuarea școlii de vară începută în 2019 ne-am propus aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului, investigarea specificului local prin interacțiunea cu membrii comunității. Activitatea practică, apropierea de contextul local, colaborarea cu meșteri, profesori și participanți au fost menite să stimuleze creativitatea și responsabilitatea participanților în cadrul acestei școli, ce a îmbinat prelegeri, lucru practic, excursii pe teren, relevare, desen și proiectare.
Elementele la care am lucrat anul acesta au fost: un acoperiș de bucătărie, un oblon și două uși de intrare, zăvoare pentru poartă, amenajarea spațiilor de cazare ale studenților.
Noul acoperiș pentru bucătăria Casa Verde a fost gândit respectând specificul unei gospodării săsești (țiglă manuală, structură tradițională de acoperiș, pantă cu înclinația necesară, prin proiectare am stabilit un unghi de 50 grade). Au fost organizate un atelier de tâmplărie și unul de fierărie și două ateliere surpriză: de dansuri tradiționale (la Șona la invitația Ambulanței pentru Monumente - Transilvania Sud) și de brutărie tradițională (în cuptorul din Gospodărie).
Prin participarea la evenimente și practici tradiționale, prin aprecierea peisajului cultural, a moștenirii de obiecte și obiceiuri din Valea Hârtibaciului se prefigurează un mod activ de raportare la patrimoniu.
Școala de vară a fost adresată celor două serii de studenți/stagiari din toată țara și din străinătate și unor participanți externi la prelegeri sau la excursii de studiu din cadrul și din afara comunității locale.

Parteneri: Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Primăria Comunei Merghindeal, jud. Sibiu, Casa Teutsch – Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Muzeul Național Brukental, Complexul Național Muzeal Astra.
Parteneri media: Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES.
Sponsori: Iconic Wood, Rubio Monocoat România.

(text: Valentin Popescu)